Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ για τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξή τους.
Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το SVP των ΕΔΕΥΕΠ-ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες. Σήμερα η σύσταση του SPV προετοιμάζεται και η Διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ προχωρά τα επόμενα βήματα προκειμένου να φτάσει επιτυχώς στην προκήρυξη των διαγωνισμών παραχώρησης περί το 2027.
Επίσης η ΕΔΕΥΕΠ ετοιμάζει κατά τόπους μελέτες κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα καταγράφει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των υπεράκτιων σε κάθε περιοχή.
Όσον αφορά την ανάπτυξη των πρώτων 4 υπεράκτιων αιολικών στην Κρήτη, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα προηγηθεί το έργο που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά μέσα, ο Υπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τόνισε συγκεκριμένα πως, «προτεραιοποιούμε αρχικά το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αυτό του Αθερινόλακκου στη Σητεία και μετά θα πάμε στην Ελούντα».
Ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη αναμένεται το 2026 και ως τότε προτεραιότητα για το υπουργείο είναι να περιοριστούν οι τοπικές αντιδράσεις.
►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Τα κρίσιμα ορόσημα και οι 5 περιοχές για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Στο νορβηγικό νηογνώμονα DNV οι μελέτες
Στο νορβηγικό νηογνώμονα DNV, ανέθεσε η ΡΑΑΕΥ τη «Μελέτη για πραγματοποίηση εκτιμήσεων για Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX) και Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, που θα πραγματοποιήσει η DNV Hellas Single Member θα εξεταστούν έξι αιολικά πάρκα επιλεγμένα από την ΡΑΑΕΥ - σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) - με την υποστήριξη εργαλείου μοντελοποίησης κόστους υπεράκτιων αιολικών έργων. Το εργαλείο θα επιτρέψει βέλτιστο σχεδιασμό και αξιολόγηση ΥΑΠ, αξιοποιώντας μεγάλο σύνολο δεδομένων που αφορά τεχνολογίες και κόστη Γεννητριών Αιολικής Ενέργειας (WTG), με ανάλυση, προσομοιώσεις και αποτελέσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ΡΑΑΕΥ.
Καθώς η ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, απαιτείται η ανάλυση των κύριων προκλήσεων και κινδύνων, των παραμέτρων κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών έργων. Η ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση ενός εύλογου αριθμού σεναρίων και αναλύσεων ευαισθησίας σε μια σειρά παραμέτρων, όπως CAPEX, OPEX, βαθμός περικοπών κλπ..
Το «σκεπτικό» της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, ως αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης των ΥΑΠ, είναι να μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς ως προς την ανταγωνιστικότητά τους τις προσφορές που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και αναλόγως να συμβουλέψει την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων στους διαγωνισμούς παραχώρησης.
Γι αυτό και η συνεργασία των ΕΔΕΥΕΠ και DNV αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω με νέες μελέτες το επόμενο διάστημα, πέρα του αμιγώς συμβουλευτικού χαρακτήρα που ήδη έχει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!