Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Η Ελλάδα μεταξύ των 13 χωρών που προωθούν την πράσινη μετάβαση - Εκθεση REN21

Πηγή: AP

Μόνο 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν εφαρμόσει πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, με τη χρήση ΑΠΕ σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου REN21.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία είναι οι χώρες που προωθούν πολιτικές ΑΠΕ στους τομείς τελικής χρήσης – τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα κτίρια και τη γεωργία.

Οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αερομεταφορές, τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τη ναυτιλία κερδίζουν έδαφος, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολιτικά εμπόδια. Μέχρι το 2023, μόνο 10 χώρες είχαν ανακοινώσει πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αυτούς τους τομείς.

Ομοίως, στον τομέα της γεωργίας μόνο 4 χώρες - Μπαγκλαντές, Ινδία, Δημοκρατία της Κορέας και Μάλτα - και η ΕΕ, έχουν στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά τα πολλά οφέλη από την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις γεωργικές πρακτικές.

Η έκθεση υπογραμμίζει πώς τα ενεργειακά αποδοτικά ηλιακά συστήματα αποθήκευσης ψύξης στην Κένυα αποδείχθηκαν οικονομικά προσιτά και αξιόπιστα για τους αγρότες μικρής κλίμακας, οδηγώντας σε αύξηση των εισοδημάτων έως και 40%.

Ο κτιριακός τομέας δημιούργησε κάποιες ελπίδες, με τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση να αυξάνονται κατά 14% το 2022 και να φτάνουν τα 285 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η αύξηση των επενδύσεων εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε λόγω του πληθωρισμού το 2023.

Οσον αφορά τις βιομηχανίες, το 74% της άμεσης χρήσης ενέργειας για θέρμανση στον τομέα αυτό ήταν από μη ανανεώσιμες πηγές, με τις ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 12,1% το 2021.

Κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης

«Επί του παρόντος, διατρέχουμε τον κίνδυνο να επιδεινωθεί αυτή η αργή πρόοδος, καθώς το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και ο αυξανόμενος πληθωρισμός καθυστερούν την προώθηση επενδύσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης των υφιστάμενων πολιτικών από τις χώρες», σημειώνει η έκθεση

«Αυτό που ξεκίνησε ως μια ιστορία καλών ειδήσεων για τη μετατροπή της [ενεργειακής] κρίσης σε ευκαιρία, στρέφεται προς μια απογοητευτική κατεύθυνση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κολλήσει στη συνήθη πρακτική, αποτυγχάνοντας να αξιοποιήσουν την επιτυχία των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης με συνεκτικές και στρατηγικές μακροπρόθεσμες πολιτικές και σχεδιασμό.

Πρέπει επειγόντως να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές ώστε να αντικατοπτρίζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στους τομείς που καταναλώνουν ενέργεια", δήλωσε η Rana Adib, εκτελεστική διευθύντρια της REN21.

Η έκθεση το καθιστά απολύτως σαφές - οι κυβερνήσεις δεν δίνουν προτεραιότητα στην οικοδόμηση των οικονομιών τους γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η απελευθέρωση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί ισχυρή πολιτική ηγεσία, συνεκτικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις και στοχευμένα ρυθμιστικά μέτρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ