Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιμολόγια ρεύματος: Ο νέος χρωματικός κώδικας και η στροφή των καταναλωτών

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης και κατηγοριοποίησης των τιμολογίων ρεύματος δρομολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με στόχο τη διαφάνεια, την απλοποίηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Μιλώντας στο ERTNEWS, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης, αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση της πρότασης του 2020, που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Η ΡΑΑΕΥ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση μια παλαιότερη πρόταση από το 2020 για τα τιμολόγια ρεύματος. Στόχος είναι να παγιώσει τον πετυχημένο ήδη χρωματικό κώδικα και να κάνει πιο σαφή τα χαρακτηριστικά και τους όρους των σταθερών και των κυμαινόμενων τιμολογίων».

Ο χρωματικός κώδικας και οι νέες κατηγορίες τιμολογίων

Ο κ. Φούρλαρης εξήγησε την τυποποίηση που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, βάσει του χρωματικού κώδικα που βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει το είδος τιμολογίου:

«Από την 1/1/2024 έγινε η εφαρμογή του χρωματικού κώδικα κι έχουμε την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων σε σταθερά με μπλε χρώμα, σε κυμαινόμενα, όπου γνωρίζουμε την τιμή εκ των προτέρων, όπως είναι το πράσινο τιμολόγιο, τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία έχουν μια διαφοροποίηση: υπάρχουν κίτρινα τιμολόγια με τους καταναλωτές να γνωρίζουν την 1η κάθε μήνα την τιμή που θα πληρώσουν την κιλοβατώρα τον επόμενο μήνα και άλλα με τα οποία θα γνωρίζουν στο τέλος του μήνα τι θα πληρώσουν. Τελευταία είναι τα καινούργια τιμολόγια, τα οποία θα προκύψουν μετά την είσοδο των έξυπνων μετρητών, που είναι τα πορτοκαλί ή τα δυναμικά τιμολόγια».

Στροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά και διαφανή πακέτα

Η μεταβολή στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι ήδη εμφανής μέσα στο 2024, όπως σημειώνει:

«Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, περίπου το 88,8%, εντάσσονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων. Στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια εντάχθηκε το 8,4%, ενώ στα σταθερά (μπλε) ούτε το 3%. Σήμερα, έπειτα από έναν χρόνο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια μετάβαση των καταναλωτών προς τα μπλε τιμολόγια, που από το 3% πήγαν στο 14%, και προς τα κίτρινα τιμολόγια, που από το 8% πήγαν στα 14%. Βλέπουμε ότι στα μπλε τιμολόγια, επειδή οι προμηθευτές πρόσφεραν εκπτώσεις συνέπειας, εκεί πήγαν και εντάχθηκαν οι πιο καλοπληρωτές».

Στόχος: λιγότερη πολυπλοκότητα, περισσότερη κατανόηση

Η πληθώρα επιλογών – 72 διαφορετικά τιμολόγια – δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, γι’ αυτό και η ΡΑΑΕΥ επιχειρεί να φέρει ενιαία πρότυπα παρουσίασης:

«Ο κάθε καταναλωτής πρέπει να δει τι ταιριάζει στο προφίλ του, δηλαδή ποια είναι η κατανάλωσή του και τι τιμολόγια υπάρχουν και προσφέρονται. Με την καινούργια πρόταση που κάναμε εμείς ως Ρυθμιστική Αρχή, όλο αυτό το διάστημα παρουσιάστηκαν 72 διαφορετικά τιμολόγια. Είναι αδύνατον να παρακολουθήσει ένας καταναλωτής αυτήν την εξέλιξη, οπότε εμείς προσπαθούμε με αυτήν την πρόταση να μαζέψουμε τα τιμολόγια, ούτως ώστε να υπάρχει κατ’ αρχήν βελτίωση στη διαφάνεια της λειτουργίας της λιανικής και ενίσχυση της κατανόησης των συμβολαίων».

Η πρόταση προβλέπει υποχρεωτική παροχή περιληπτικού ενημερωτικού εντύπου πριν την υπογραφή σύμβασης. 

«Γι’ αυτό θα υπάρχει ένα μικρό έντυπο το οποίο θα έχει την περίληψη του συμβολαίου, θα λέει τη διάρκεια, το χρώμα, τις εκπτώσεις. Αυτό το έντυπο θα το λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν από την υπογραφή της συμβάσεως και σε αυτό θα υπάρχει η περίληψη της σύμβασης με όλα τα χαρακτηριστικά και τους όρους του συμβολαίου και ο καταναλωτής θα καταλάβει αν αυτό ταιριάζει στο προφίλ του», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ. 

«Αυτό που προσπαθούμε να μαζέψουμε είναι οι διαφημίσεις των τιμολογίων. Θέλουμε οι διαφημίσεις που θα γίνονται από τον κάθε προμηθευτή να είναι σαφείς, ούτως ώστε να μην μπερδεύουν τον καταναλωτή, για να μπορεί έστω και μέσω της διαφήμισης να επιλέξει το τιμολόγιο που του ταιριάζει. Σε κάθε διαφήμιση θα πρέπει να υπάρχει η τιμή του παγίου, η βασική τιμή προμήθειας και η έκπτωση».

Επόμενα βήματα: τελική αναμόρφωση μετά τη διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Απριλίου και αμέσως μετά αναμένονται οι τελικές παρεμβάσεις. 

«Η δημόσια διαβούλευση τελειώνει τη Δευτέρα 28/4, οπότε μετά θα πάρουμε τα σχόλια, θα μιλήσουμε με τους φορείς οι οποίοι έχουν κάνει τους σχολιασμούς και από κει και πέρα θα προχωρήσουμε στην τελική αναμόρφωση της παλιάς απόφασης του 2020 της Ρυθμιστικής Αρχής, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τον καταναλωτή να μην πελαγώσει και να μην μπερδεύεται», αναφέρει. 

Η παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ έρχεται να καλύψει ένα διαρκώς εντεινόμενο κενό κατανόησης και διαφάνειας στην αγορά ενέργειας. Με σαφές πλαίσιο παρουσίασης, απλοποιημένες συμβάσεις και αυστηρούς κανόνες επικοινωνίας, στόχος είναι να ενισχυθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ορθολογική επιλογή τιμολογίων σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ