Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης στο «Power Summit» της Eurelectric: Εντυπωσιακό το turnaround story της ΔΕΗ - Πρωταγωνιστεί πια στην Ευρώπη

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη αλλά και να προχωρήσουμε σε μια πράσινη μετάβαση με λογική και όχι δογματισμούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), στο Λαγονήσι με οικοδεσπότη τη ΔΕΗ.  

Μητσοτάκης - Στάσσης
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης ως καλός οικοδεσπότης υποδέχεται τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο / Πηγή Eurokinissi

«Σε λίγες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν και ελπίζω πως οι δυνάμεις της λογικής θα επικρατήσουν. Η Ελλάδα πιστεύει πως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την πράσινη μετάβαση αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με την μετάβαση που βγάζει νόημα και να παραμένουμε ευέλικτοι και πραγματιστές περισσότερο από δογματικοί. Κοιτάξτε τις επιπτώσεις που έχει στους αγρότες μας», παρατήρησε ο πρωθυπουργός. 

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο success story της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας πως ο μετασχηματισμός της εταιρείας υπήρξε εντυπωσιακός, υπό τη διοίκηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Στάσση. «Το 2019 η ΔΕΗ ήταν για εμάς το πιο ασφυκτικό πρόβλημα, με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, στην πραγματικότητα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας και στρατηγικά πολύ πίσω από την εποχή της. Αλλά σήμερα, χάρη στη Διοίκηση του Γ. Στάσση,  η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, ο μετασχηματισμός της είναι εντυπωσιακός και είναι μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι - ο Γ. Στάσσης είναι αντιπρόεδρος της Eurelectric - και σοβαρός περιφερειακός παίκτης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ΔΕΗ έχει ρόλο και έργο να κάνει σε θέματα τεχνολογίας, πρωτοποριακά, όπως υδρογόνο, έξυπνους μετρητές», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης - Στάσσης
Πηγή Eurokinissi

Το turnaround story της χώρας

Αυτό που συνέβη στην ΔΕΗ είναι μόνο ένα παράδειγμα από το τι συνέβη στην ελλάδα, συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει λέγοντας πως «όταν αναλάβαμε η χώρα, ήταν όμηρη στις φαντασιώσεις των λαϊκιστών και η οικονομία είχε βαλτώσει. Οι νέοι έλληνες εγκατέλειπαν την χώρα για περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και θα παραμείνει έτσι. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Οι επενδύσεις πάνε πολύ καλά. Η ανεργία ήταν 17% και τώρα οι εταιρίες δεν βρίσκουν εργαζόμενους και οι νέοι επιστρέφουν και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η ενέργεια «είναι ένας από τους τομείς που η πρόοδός μας είναι περισσότερο από εντυπωσιακή. Το 2019 είχα δεσμευτεί ότι η ελλάδα θα κλείσει μέχρι το 2028 όλες τις λιγνιτικές μονάδες και ήδη από το 2023 η λιγνιτική παραγωγή ήταν χαμηλότερη εδώ και 50 χρόνια, με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος να φτάνει σε ποσοστό 87%. Και καθώς φεύγει ο λιγνίτης οι ΑΠΕ παίρνουν την θέση του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι 4η στον κόσμο και 2η στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, μετά τη Δανία.

Σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει «ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό. Έχουμε ήλιο και δυνατούς ανέμους και αυτό μας δίνει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα», επισήμανε.

Μητσοτάκης, με επικεφαλής Eurelectric
Eurokinissi

Τα δίκτυα έχουν ρόλο - κλειδί

Το 2023 η Ελλάδα διπλασίασε τις επενδύσεις στα δίκτυα, επενδύσει σε υδροηλεκτρικά και μπαταρίες και χτίζει την ανθεκτικότητά της στην κλιματική κρίση, είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως βλέπει σημαντική ευκαιρία στον μετασχηματισμό. «Έχουμε άφθονο ήλιο και άνεμο και αυτές οι πηγές μπορούν να υποστηρίξουν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, «διότι έχουμε το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο».

Μέσω και των υπεράκτιων αιολικών η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας, «κάτι που ήδη συμβαίνει. Επηρεάζουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα. Η ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως προβληματικό παιδί της ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ήταν ο πρώτος που είχε θέσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις εν λόγω επενδύσεις, γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε την ΕΕ στο να υιοθετήσει το Grid Action Plan.

«Τα δίκτυα έχουν να παίξουν ένα ρόλο κλειδί» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος τόσο στις εσωτερικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με τη νησιωτική, όσο και στις διασυνδέσεις των ευρωπαικών χωρών μεταξύ τους. «Είμαστε πολύ μακριά από μια ενιαία αγορά και οι χώρες της περιφέρειας συνήθως κινούνται με διαφορετική ταχύυτητα. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα δίκτυα, θα καταστεί δυνατό να στέλνουμε το καλοκαίρι την επιπλέον ηλιακή ενέργεια  του Νότου στην ΕΕ και να παίρνουμε το χειμώνα επιπλέον ενέργεια από τα αιολικά της Βόρειας Ευρώπης», παρατήρησε.

Να σκεφτούμε πανευρωπαϊκά

«Πρέπει να σκεφτούμε πανευρωπαϊκά και χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη και τη βόρεια Αφρική ή και την Μέση Ανατολή. Εμείς συζητούμε ήδη με την Αίγυπτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως στο κάδρο πρέπει να μπουν και τα σχέδια των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει ένα mismatch, μια ασυμφωνία ανάμεσα στους πόρους που κινητοποιούμε και τις ανάγκες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η πράσινη συμφωνία πρέπει να έχει αξία, αλλά έχουμε και άλλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζονται σημαντικοί πόροι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

«Υπάρχει κενό ανάμεσα στα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αυτά στην πράσινη μετάβασης».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία, ανέφερε πως η Ελλάδα επενδύει πάνω από 2 δισ. ευρώ φέτος για τον τον τομέα αυτό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ