Στο τραπέζι επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πρόταση για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζει από τις ΗΠΑ, προκειμένου να δελεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να μην προχωρήσει στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών 20% μετά το πέρας του διάρκειας 90 ημερών μορατόριουμ που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως αποκαλύπτει το Politico, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το μπλοκ των 27 κρατών σχεδιάζει να ξαναρχίσει συνομιλίες για την ενίσχυση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για να απαντήσει στη δυσαρέσκεια του Τραμπ σχετικά με το διατλαντικό εμπόριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ εξετάζει τρόπους συγκέντρωσης της ζήτησης προκειμένου να υποβάλει πανευρωπαϊκές παραγγελίες μεγαλύτερης κλίμακας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου – ιδανικά, όμως, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Μια όχι και τόσο νέα πρόταση
Όπως υπενθυμίζει το Politico, η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς η ΕΕ προσπαθεί εδώ και μήνες να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ για το θέμα. Ωστόσο, οι κινήσεις των Βρυξελλών προσέκρουαν στη σύγχυση και την αδιαφορία που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον.
Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει – οι αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι επιχειρηματικοί ηγέτες πιέζουν τον Τραμπ να αλλάξει πορεία.
Στο στόχαστρο η ΕΕ
Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ επιμένει ότι η Ε.Ε. πρέπει να αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.
Προ ημερών μάλιστα ανέβασε τον πήχη ακόμη υψηλότερα, επιβάλλοντας σαρωτικούς δασμούς 20% στην ΕΕ και δηλώνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 350 δισ. δολάρια για αμερικανική ενέργεια, ώστε να καλύψει το εμπορικό έλλειμμα.
Ακολούθησε η ξαφνική ανακοίνωση ενός μορατόριουμ για χρονικό διάστημα 90 ημερών στην εφαρμογή των νέων δασμών, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της τη σύναψη επωφελών για την ίδια εμπορικών συμφωνιών.
Ελπίδες και όρια
Η ΕΕ βλέπει αυτή την κίνηση ως μια ευκαιρία να προωθήσει εκ νέου την πρότασή της για μαζικές αγορές αμερικανικού LNG. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα δηλώνουν ανοιχτά ότι το μπλοκ προτίθεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικών ορυκτών καυσίμων, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Ρωσία - κίνηση όμως που ενέχει τον κίνδυνο το μπλοκ να οδηγηθεί σε μια νέα εξάρτηση, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ.
Άλλωστε, υπάρχουν περιορισμοί στο κατά πόσον η ΕΕ μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι αγορές πραγματοποιούνται από εταιρείες και όχι απευθείας από τις κυβερνήσεις. Μάλιστα, ορισμένα κράτη μέλη δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους ήδη εισάγουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα LNG από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπογραμμίζει το Politico, παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το μοντέλο συγκέντρωσης ζήτησης, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είχε δοκιμάσει ανάλογο σχήμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εξωφρενικές τιμές – αλλά λίγες εταιρείες είχαν συμμετάσχει εν τέλει.
Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με Αμερικανούς εξαγωγείς θεωρείται ένας τρόπος για να απορροφήσει η ΕΕ μεγαλύτερους όγκους LNG από τις ΗΠΑ.
Ανησυχία για τις τιμές και τους στόχους αποθήκευσης
Η πλήρωση των ευρωπαϊκών δεξαμενών αποθήκευσης, των οποίων η πληρότητα έχει υποχωρήσει στο 35,3% έναντι 61,1% έναν χρόνο πριν, αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» για την Κομισιόν, η οποία έχει ορίσει πως η πληρότητα πρέπει να ανέρχεται στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
Και μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου που εκκαθαρίζεται στον ολλανδικό κόμβο TTF να έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η υψηλή ζήτηση που θα καταγραφεί το καλοκαίρι - ιδίως για αμερικανικό LNG - θα εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές.