Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΝ: Ερχεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα για τις ΑΠΕ που «χωρούν» στο ηλεκτρικό δίκτυο

Το γόρδιο δεσμό της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ καλείται να λύσει το υπουργείο Ενέργειας, βρίσκοντας διεξόδους στο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που σχεδιάζονται.

Στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται μέτρα για τον ηλεκτρικό χώρο, δηλαδή για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων. Στο κείμενο θα περιγράφονται μια σειρά από διατάξεις σχετικά με τον τρόπο που θα απελευθερωθεί δυναμικότητα, ώστε τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης να είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν.

Ξεκαθάρισμα τοπίου

Η νομοθετική παρέμβαση θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει ποια από τα έργα, που έχουν όρους σύνδεσης και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 15GW, θα γίνουν, ώστε να μη δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος για έργα που δεν προχωρούν. Θα ακολουθήσει και ένα ειδικό νομοσχέδιο αφιερωμένο στις ΑΠΕ που προετοιμάζεται να κατατεθεί, περιλαμβάνοντας μέτρα, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα αυξήσουν την ορατότητα για τις επενδύσεις.

Την εικόνα που επικρατεί στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας περιέγραψε στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι ήδη με τους όρους σύνδεσης που έχουν δοθεί και τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν, φτάνουμε τα 28GW ισχύος όταν ο στόχος στο ΕΣΕΚ αναφέρει 23,5GW μέχρι το 2030.

►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Τα κρίσιμα ορόσημα και οι 5 περιοχές για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πρόκληση η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι είναι υπό διερεύνηση η  δυνατότητα του Συστήματος να ανταποκριθεί στη μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα προκλήσεων οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, γεγονός το οποίο αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης εδώ και πολλά χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνει ότι η διαχείριση της στοχαστικής παραγωγής των Σταθμών ΑΠΕ κατά τη λειτουργία του Συστήματος επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των συμβατικών μονάδων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ισοζυγίου της παραγωγής και του φορτίου.

Για παράδειγμα στις μεταμεσημβρινές ώρες όπου μειώνεται απότομα η παραγωγή των Φ/Β προκύπτουν απαιτήσεις ταχείας ανάληψης του φορτίου και με αυξημένο ρυθμό από τις συμβατικές μονάδες. 

Η κοινή διαπίστωση για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, είναι ότι θα απαιτηθεί η αύξηση της δυνατότητας της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η χρήση των αντλητικών υδροηλεκτρικών Σταθμών και συστημάτων συσσωρευτών, ώστε να αμβλύνονται οι επιπτώσεις της τυχαίας παραγωγής από τις ΑΠΕ.

Η πλειοψηφία των σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ (Α/Π, Φ/Β) συνδέονται στο Σύστημα ή στο Δίκτυο με γεννήτριες που εγχέουν ηλεκτρική ισχύ μέσω διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά σε πιθανές διαταραχές του Συστήματος (βραχυκυκλώματα, βυθίσεις τάσης και συχνότητας κ.ά.).

Εντούτοις, η απόσυρση των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν ηλεκτρική ισχύ με σύγχρονες γεννήτριες δημιουργεί νέες προκλήσεις στη λειτουργία του συστήματος λόγω περιορισμού μιας σειράς χαρακτηριστικών (στρεφόμενη αδράνεια, συνεισφορά σε β/κ) που είναι καίρια για την ασφάλεια του συστήματος.

Παρόλα αυτά, αναδύονται νέες τεχνολογίες ελέγχου των γεννητριών με ηλεκτρονικά ισχύος με εξελιγμένες δυνατότητες (συνθετική αδράνεια, δυνατότητα ταχείας απόκρισης σε διαταραχές συχνότητα και – κυρίως – μετατροπείς με δυνατότητα διαμόρφωσης ηλεκτρικού πεδίου) ώστε η απόκριση αυτών των γεννητριών να προσομοιάζει αυτής των σύγχρονων γεννητριών.

►Διαβάστε επίσης: ΕΥΔΑΠ: Σε νέα εποχή με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. - Το σχέδιο για τον «πράσινο κύκλο νερού» και τη νέα Ψυττάλεια

Έργα ενίσχυσης του Συστήματος Μεταφοράς

Για την επίτευξη αυτού του στόχου το προσχέδιο αναθεώρησης του ΕΣΕΚ προδιαγράφει έναν ριζικό μετασχηματισμό του τομέα του ηλεκτρισμού, με στόχο το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει το 80% το 2030 και να πλησιάσει το 95% από το 2035 και έπειτα.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται αλματώδης διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ προβλέπεται από τα 15,4GW (συμπεριλαμβανομένων 3,1GW των Μεγάλων ΥΗΣ) που είναι σήμερα να υπερβεί τα 27GW το 2030 και τα 38 GW το 2035.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ