Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για την επιλογή των εταιρειών που θα προκριθούν κατά τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία για την αποθήκευση ενέργειας που πραγματοποιεί η ΡΑΑΕΥ.
O διαγωνισμός
Στο δεύτερο διαγωνισμό, που είναι σε εξέλιξη και γίνεται για 288 MW, συμμετείχαν 55 εταιρείες για ισχύ πάνω από 1,6 GW. Οι 49 αιτήσεις πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές και θα περάσουν στη φάση των οικονομικών προσφορών ενώ 6 κόπηκαν. Την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθούν οι όποιες ενστάσεις και ακολούθως να ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές. Η τιμή εκκίνησης είναι 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος αλλά οι προσφορές αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ανοίγει ο ανταγωνισμός στα σταθερά μπλε τιμολόγια με τα «μίνι» συμβόλαια
Η αρχική ανταγωνιστική διαδικασία
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που έγινε το καλοκαίρι επελέγησαν 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση να πιάνει τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πρόκειται για τρία έργα της Helleniq Energy, τρία της Intra Energy (Intrakat), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και από ένα της Αέναος (Mytilineos), της Ενεργειακής Τεχνικής, της Energy Bank και μιας ενεργειακής κοινότητας (“Αγάπη Ήλιος”).
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ερχονται τα «μίνι» μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας με πέναλτι αποχώρησης
Τα επόμενα βήματα
Όσοι επιλεγούν από τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW), δηλαδή το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι κάτοχοι των σταθμών που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία.
Θα ακολουθήσει και τρίτος διαγωνισμός με στόχο να στηριχθούν με ταρίφες οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στην κατασκευή συνολικά 1.000 MW έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Η ταχεία εγκατάσταση των σταθμών αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα θεωρείται σημαντική από το ΥΠΕΝ, για να απομειωθεί η ανάγκη περικοπών στην απορρόφηση του παραγόμενου από τις ΑΠΕ ρεύματος. Από την άλλη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις αυτές επιδοτούνται με επενδυτική λειτουργική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!