Το μεγάλο ζητούμενο την χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι οι τιμές της ενέργειας. Ήδη στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης, οι τιμές έχουν αυξηθεί επηρεάζοντας τον πληθωρισμό.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές η βασική αιτία ανόδου των τιμών στην Ευρωζώνη, είναι το ενεργειακό μείγμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, όπου οι τιμές για δύο συνεχείς μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα. Στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει, ίσως λόγου του ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες σε σχέση με την Ευρώπη και κατά συνέπεια λειτούργησε εν μέρει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ή για την ακρίβεια μάλλον δεν υπήρξαν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.
►Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Τελειώνει ο χρόνος για τις αιτήσεις - Ενίσχυση έως 480 ευρώ
Το αντίθετο μάλιστα. Για τον Ιανουάριο οι τιμές στην ενέργεια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην πορεία του πληθωρισμού. Οι τιμές με βάση τις οποίες τιμολογούνται οι χρεώσεις το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο όπου υπήρχε και η κρατική παρέμβαση.
Κατά συνέπεια, με την ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat στα τέλη του μήνα, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές του επόμενου, θα δείχνουν αν μη τι άλλη μειώσεις τιμών στον συγκεκριμένο τομέα και κατά συνέπεια θα φέρουν μείωση του επιπέδου τιμών.
Πλέον, όλα τα μάτια στο κομμάτι της ενέργειας και ειδικά του ρεύματος στρέφονται στον επόμενο μήνα. Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει ικανοποιητικά και θα φέρει τιμές ανάλογες του Ιανουαρίου, λίγο πάνω ή λίγο κάτω,
Πτωτική η πορεία των τιμών χονδρικής
Η ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά και σε συνδυασμό με την πορεία των χονδρικών τιμών, προοιωνίζουν έναν εξίσου καλό Φεβρουάριο. Βέβαια ακόμη είναι νωρίς και κανείς δεν γνωρίζει εάν η τάση αυτή συνεχιστεί για το υπόλοιπο του μήνα που διανύουμε.
Πάντως η πορεία των τιμών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου προμήθειας, ότι η χονδρεμπορική θα κλείσει τον Ιανουάριο σε εξίσου χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα - ίσως και ελαφρώς χαμηλότερα - διατηρώντας τη λιανική ρεύματος σε προσιτά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι από το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η αγορά τον τρέχοντα μήνα θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει «περάσει» πάνω από το 70% των καταναλωτών χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Επομένως, η διαμόρφωση των πράσινων προϊόντων θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο της λιανικής.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αγοράς, η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώνεται κάτω από τα 95 ευρώ η MWh, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ ανά MWh.
Η αγορά του ρεύματος έχει δύο βασικούς συμμάχους. Την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου που κινείται εδώ με μεγάλο χρονικό διάστημα λίγο πάνω από τα 30 ευρώ η MWh, όπως επίσης και η υψηλή συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Νέα πτώση στα τιμολόγια;
Όσον αφορά τα πράσινα τιμολόγια, για πολλές εταιρείες στον καθορισμό των τελικών τιμών ρόλο θα παίξει η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αλλάζουν από τους προμηθευτές σε μηνιαία βάση και ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα, μαζί με την τελική χρέωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο θα «κλειδώσουν» επίσης η χρέωση για τον Ιανουάριο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κίτρινα τιμολόγια (ex-post). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, λόγω της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησαν αρκετοί προμηθευτές στα πράσινα προϊόντα, αναμένεται τα ex-post συμβόλαια να κινούνται πάνω από τα πιο φθηνά ειδικά τιμολόγια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!