Μάχη για μια θέση στις ΑΠΕ στα Βαλκάνια δίνουν οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας και το 2024 αναμένεται να είναι ακόμη μια σημαντική χρονιά επενδύσεων στην πράσινη παραγωγή ενέργειας στις γειτονικές χώρες.
Το 2023 ήταν η χρονιά της Ρουμανίας. Η αρχή έγινε με την μεγάλη κίνηση της ΔΕΗ να αποκτήσει την Enel Romania, ακολούθησε η επίσης σημαντική κίνηση της Helleniq Energy που ξεκίνησε τη διεθνοποίησή της στην παραγωγή ενέργειας μετά την Κύπρο και στη Ρουμανία.
Το ενδιαφέρον για Βουλγαρία
Πλέον στόχος και των δύο εταιρειών είναι η Βουλγαρία, όπου πραγματοποιούν συζητήσεις για την απόκτηση σημαντικού μεγέθους πάρκων και φωτοβολταϊκών.
Το ελληνικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια είναι αναμενόμενο, καθώς οι δυνατότητες περαιτέρω επενδύσεων στην Ελλάδα, περιορίζονται από τον ηλεκτρικό χώρο και τη ζήτηση, ενώ οι χώρες της περιοχής των Βαλκανίων απέχουν ακόμη πολύ από το να θεωρηθούν κορεσμένες αγορές.
Στη Βουλγαρία, η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τα 5,2 GW πέρυσι, ίση με το 40% αυτής της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται σε 12 GW. Στην Κροατία, η ισχύς είναι 3,6 GW, στη Σερβία 3,1 GW, ακολουθούμενη από την Αλβανία με 2,5 GW, τη Βοσνία με 2,1 GW και στις τελευταίες θέσεις, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία με 0,8 GW έκαστη. Η σημαντική προοπτική των Βαλκανίων φαίνεται από τα μεγέθη.
Η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα είναι 12 GW και τα έργα που θα συνδεθούν με το ενεργειακό σύστημα φτάνουν τα 16 GW, δηλαδή συνολικά 28 GW. Η η ισχύς που είναι εγκατεστημένη σήμερα στις οκτώ χώρες που προαναφέρθηκαν είναι ίση με αυτή της Ελλάδας συν τα έργα που πρόκειται να συνδεθούν.
►Διαβάστε επίσης: Αποθήκευση Ενέργειας: Τέλος χρόνου για τον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ - Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
ΔΕΗ: Προβάδισμα στις ΑΠΕ από την Enel Romania
H απόκτηση της Enel Romania που πραγματοποίησε η ΔΕΗ το 2023, άνοιξε το δρόμο της διεθνοποίησής της με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη με εξαγορές και στη Βουλγαρία.
Οι δραστηριότητες της Enel Romania που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στη Ρουμανία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW και 5,4GW έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ενισχυμένη από τις ΑΠΕ στη Ρουμανία η ΔΕΗ έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, όχι μόνο σε χαρτοφυλάκιο έργων αλλά και σε εγκατεστημένη ισχύ έργων σε λειτουργία.
Επιπλέον, η ΔΕΗ θα λειτουργήσει δικά της έργα ισχύος 1 GW (γιγαβάτ) εντός της διετίας 2023-202 και στόχος είναι σε διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή μετά το τέλος του 2025 να διαθέτει 5,1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.
►Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να διαλέξετε το τιμολόγιο που σας συμφέρει - Πράσινο και μπλε στη μάχη της κιλοβατώρας
HELLENiQ RENEWABLES
Η HELLENiQ RENEWABLES σχεδιάζει για το 2024 επέκταση στη Βουλγαρία αλλά και περισσότερα έργα στην Κύπρο.Η εταιρεία πραγματοποίησε την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας) και το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά στην αγορά της Ρουμανίας.
Ειδικότερα, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW.
Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.
Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.
Υστερούν σε δίκτυα
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βιώνουν «έκρηξη» στις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, αλλά τα δίκτυά τους υστερούν. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης καθώς οι χώρες απομακρύνονται από τον άνθρακα, αν και τα συστήματα διανομής δεν είναι έτοιμα για τις νέες πηγές ενέργειας.
Η επέκταση του δικτύου, η αποθήκευση ενέργειας και οι αυστηρότεροι κανονισμοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα.
Στη Βόρεια Μακεδονία, οι επιχειρηματίες επενδύουν «αρκετά επιθετικά» σε σταθμούς ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι. Η χώρα του, που είναι εισαγωγέας ενέργειας, έχει γίνει περιφερειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2021 έχουν κατασκευαστεί ηλιακά πάρκα ισχύος 139 μεγαβάτ (MW).
Η χώρα σχεδιάζει να παράγει έως και 300 MW νέας ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής δεν είναι έτοιμα να απορροφήσουν τέτοιες ξαφνικές εισροές ηλιακής ενέργειας.
Η άλλη λύση, αν και ακριβή, είναι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου, η νομοθεσία στη Βόρεια Μακεδονία άλλαξε για να υποχρεώσει τους επενδυτές να εξασφαλίσουν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες σε περιοχές όπου το δίκτυο είναι ήδη δεσμευμένο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!