Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να διαλέξετε το τιμολόγιο που σας συμφέρει - Πράσινο και μπλε στη μάχη της κιλοβατώρας

Με την εκκίνηση του νέου έτους, αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν το τιμολόγιο και την εταιρεία που θέλουν, έχοντας μια πληθώρα εναλλακτικών επιλογών με βάση τις προτεραιότητές τους. 

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων είναι τα σταθερά και τα κυμαινόμενα. Τα σταθερά, δηλαδή τα μπλε τιμολόγια, δεσμεύουν τον πελάτη και την εταιρεία σε συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας για ένα χρόνο ενώ τα κυμαινόμενα, το κίτρινο και το πράσινο, αλλάζουν τιμή με βάση την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας. Αν πιστεύετε ότι όλο το χρόνο η τιμή της ενέργειας θα πέφτει, επιλέγετε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ενώ αν δεν θέλετε το ρίσκο των δικαυμάνσεων στη χονδρεμπορική επιλέγετε ένα σταθερό-μπλε.

Επίσης, αν θέλετε να μπορείτε κάθε μήνα να αλλάζετε εταιρεία θα προτιμήσετε κυμαινόμενο, ενώ αν δεν θέλετε αλλαγές ούτε να ασχολείστε με την τιμή της ενέργειας, το σταθερό τιμολόγιο είναι προτιμότερο.

λογαριασμός ρεύματος

►Διαβάστε επίσης: Αποθήκευση Ενέργειας: Τέλος χρόνου για τον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ - Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Όλοι στο πράσινο από 1/1

Αν δεν ασχοληθείτε καθόλου, σε όποια εταιρεία κι αν είστε, αν δεν έχετε ήδη επιλέξει σταθερό τιμολόγιο, αυτόματα θα μπείτε στο πράσινο, που είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, του οποίου η τιμή θα γνωστοποιείται την 1η κάθε μήνα. Αν έχετε αποφασίσει να παραμείνεται στο πράσινο τιμολόγιο, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές όλων των εταιρειών την Πρωτοχρονιά που θα ανακοινωθούν και να επιλέξετε την φθηνότερη ή να παραμείνετε εκεί που είστε.

Η δεύτερη επιλογή κυμαινόμενου τιμολογίου, είναι το κίτρινο τιμολόγιο, που θα εμφανιστεί με τη χαμηλότερη τιμή από τα άλλα δύο, το πράσινο και το μπλε, αλλά η τελική του τιμή θα διαμορφωθεί στο τέλος του μήνα με βάση την πορεία της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά. Αν η τιμή είναι πτωτική μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, ενώ αν η τιμή ανέβει θα είναι υψηλότερη.

►Διαβάστε επίσης: Ενεργοβόρος Βιομηχανία: Νέα μέτρα στήριξης στο τραπέζι μετά την επιδότηση ρεύματος 10-20 ευρώ/MWh

Από τι εξαρτάται η επιλογή τιμολογίου

Ουσιαστικά η επιλογή τιμολογίου, εξαρτάται από τις προτεραιότητές σας:

  • Αν θέλετε να έχετε τη χαμηλότερη τιμή κι ας έχει ρίσκο, και να μπορείτε να αλλάζετε εταιρείες για να την εξασφαλίζετε, τότε σας ταιριάζει το κυμαινόμενο τιμολόγιο.
  • Επίσης, αν πιστεύεται ότι η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά θα κινείται πτωτικά, και δε φοβάστε το ρίσκο, ούτε σας ενοχλεί η ενασχόληση κάθε μήνα με τις τιμές γιατί θέλετε πάντα τη χαμηλότερη τιμή, τότε θα επιλέξετε το πράσινο ή το κίτρινο.

Η διαφορά ανάμεσα στο πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο, είναι ότι στο πράσινο η τιμή για ένα μήνα είναι γνωστή χωρίς αλλαγές από την αρχή του μήνα, αλλά θα είναι λίγο πιο ψηλά από το κίτρινο. Αντίστοιχα το κίτρινο, εμφανίζεται με τη χαμηλότερη τιμή αλλά έχει και το μεγαλύτερο ρίσκο αν οι τιμές αλλάξουν μέσα στο μήνα.

Αφού επιλέξετε το χρώμα του τιμολογίου που σας ταιριάζει, μπορείτε να δέιτε τις τιμές σε όλες τις εταιρείες και να επιλέξετε την καλύτερη προσφορά, εξετάζοντας όμως όχι μόνο την τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και τους υπόλοιπους όρους, όπως το πάγιο, οι εκπτώσεις και τα δώρα.

Κύμα για το μπλε τιμολόγιο

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο μπλε τιμολόγιο. Πρόκειται για όσους  δεν θέλουν να ασχολούνται με την τιμή της ενέργειας κάθε μήνα, ούτε να ανησυχούν για απρόβλεπτα κόστη και το βλέπουν σαν την πιο λογική λύση ειδικά αφού οι τιμές του πλέον είναι κοντά σε αυτές των κυμαινόμενων, χωρίς τον κίνδυνο για ξαφνικές αυξήσεις. Οι εταιρείες από την άλλη, θέλουν να κερδίσουν ένα σταθερό πελατολόγιο και εξασφαλισμένο περιθώριο κέρδους.

Το επιχείρημα υπέρ ενός σταθερού τιμολογίου είναι ουσιαστικό και για τον καταναλωτή: Όποιος επιλέξει σταθερό τιμολόγιο γνωρίζει το κόστος για ένα χρόνο, χωρίς να ανησυχεί αν η τιμή θα πέσει ή θα ανέβει.

Από την άλλη οι εταιρείες δίνοντας έμφαση στο μπλε τιμολόγιο μόνο κερδισμένες μπορεί να είναι, αφού έχοντας προαγοράσει τις ποσότητες σε καλή τιμή, δεν έχουν κίνδυνο αν οι τιμές ανέβουν, και αν πέσουν έχουν εξασφαλίσει ένα καλό περιθώριο κέρδους. Και κυρίως θέλουν να "κλείσουν" ένα μέρος του πελατολογίου τους για να μην ανησυχούν κάθε μήνα...

Η μάχη των εταιρειών προμήθειας

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες προμήθειας  δίνουν μάχη για το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, για να βγάλουν τους καταναλωτές από τα διλήμματα του πράσινου ή κίτρινου τιμολογίου και να μην ανησυχούν για απώλειες πελατών ή για απλήρωτους λογαριασμούς...

Εξάλλου, οι εταιρείες αξιοποιώντας τη συγκυρία πτώσης των τιμών ενέργειας, εξασφάλισαν σε καλή τιμή μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πλέον στόχος τους είναι να δώσουν τις ποσότητες αυτές στην αγορά σε ελκυστικές τιμές για να κερδίσουν σταθερά πελάτες που δεν θέλουν να αλλάξουν εταιρεία ούτε να αφήσουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Οι πρώτες ανακοινώσεις

Την αρχή στις ανακοινώσεις ελκυστικών τιμών για το μπλε τιμολόγιο έκανε η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε τιμή 17,5 λεπτά/κιλοβατώρα σταθερά για ένα χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησε η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ  η Ελιν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα πάγιο 5 ευρώ/μήνα αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024, δώρο τα πάγια τριών μηνών.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τα σταθερά τιμολόγια από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι οι μικρές εταιρείες επιχειρούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά μέσω ελκυστικών τιμών στο μπλε τιμολόγιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ