Το πράσινο φως από τη Γερμανία θέλει σήμερα να πάρει για το έργο Green Aegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προωθήσει την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μιας διασύνδεσης της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη. Στη σημερινή συνάντησή του με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο έλληνας Πρωθυπουργός, αφού παρουσιάσει τη νέα εποχή που βρίσκεται η χώρα με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα επιχειρήσει δώσει τι στίγμα για τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στη Γερμανία η παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα από τις ΑΠΕ, τα πλωτά αιολικά και τις διασυνδέσεις με Αφρική και Μέση Ανατολή.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Καταλύτες για την επόμενη μέρα οι εξαγορές Enel και Κωτσόβολος - Τι θα ανακοινώσει στο Investors Day στο Λονδίνο
Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα
Η έλλειψη ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη, και το γεγονός ότι δεν επαρκεί η ενέργεια από τη Βόρεια Θάλασσα αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θα αποτελέσει ούτε στο μέλλον πιθανό πάροχο ενέργειας, δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να εκμεταλλευτεί. Όλα τα παραπάνω έργα μπορούν να τροφοδοτήσουν με μεγάλες ποσότητες πράσινης ενέργειας την Κεντρική Ευρώπη.
Η διασύνδεση Green Aegean ταυτόχρονα είναι κρίσιμη για το μελλοντικό ενεργειακό ρόλο της χώρας αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη των ΑΠΕ και καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο περνάει από πολλές χώρες χρειάζεται κάθε υποστήριξη και συντονισμένες προσπάθειες.
Πώς θα λειτουργεί;
Η ηλεκτρική διασύνδεση σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα έχει αρχική δυναμικότητα 3 γιγαβάτ με προοπτική επαύξησης στα 6 έως 9 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο. Στόχος είναι η μεταφορά "πράσινης" ενέργειας από τον πλούσιο σε ήλιο νότο προς τον ευρωπαϊκό βορρά, με νέα γραμμή μήκους περίπου 1300 χλμ. για την οποία εξετάζονται δύο εναλλακτικές διαδρομές: μέσω Βαλκανίων (Ελλάδα - Β.Μακεδονία - Σερβία - Κροατία - Σλοβενία - Αυστρία - Γερμανία) ή με υποθαλάσσια διασύνδεση (Ελλάδα - Αδριατική - Κροατία - Σλοβενία - Αυστρία - Γερμανία).
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα για να προχωρήσει το πρότζεκτ Green Aegean μπορεί να εξασφαλίσει στην Ευρώπη πράσινη ενέργεια τόσο από τα πλωτά αιολικά που θα αναπτυχθούν την επόμενη δεκαετία όσο και από τις εισαγωγές ενέργειας από Αφρική και Μέση Ανατολή.
►Διαβάστε επίσης: ΕΣΕΚ: Επενδύσεις 264 δισ. ως το 2030 για μια φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση
«Τρέχουν» οι μελέτες του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις μελέτες για ωρίμανση του έργου προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η ένταξη του στο δεκαετές πλάνο του ευρωπαϊκού συνδέσμου των διαχειριστών (ENTSO-e) και στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται η μετοχική συμμετοχή και άλλων διαχειριστών στο επιχειρηματικό σχήμα.
Το έργο ενισχύει τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η παραγόμενη ενέργεια που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το ελληνικό σύστημα (π.χ. σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων) θα είναι διαθέσιμη για εξαγωγή αντί να απορρίπτεται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!