Δεν κατέληξαν σε συμφωνία χθες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για τον Κανονισμό για το μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, καθώς διαφώνησαν για το αν πρέπει να επιδοτούνται από το Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος οι μονάδες άνθρακα.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας και Λουξεμβούργου διαφώνησαν στο να συμπεριληφθούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στις επιδοτήσεις του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας που προτείνει η Κομισιόν, περιλαμβάνει δύο νομοθετικές προτάσεις:
- έναν κανονισμό για την τροποποίηση της σχετικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας νομοθεσία, και
- ένα δεύτερο κανονισμό που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προστασίας της Ένωσης από την αγορά χειραγώγηση μέσω καλύτερης παρακολούθησης και διαφάνειας (REMIT).
Αν και για τον δεύτερο κανονισμό υπήρξε συμφωνία, επειδή δεν υπήρξε για τον πρώτο, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα, υπό την προεδρία της Ισπανίας.
Η Σουηδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε οι χώρες να παρατείνουν τον μηχανισμό για μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος είναι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι αρκετή δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος διατηρείται σε κατάσταση αναμονής για να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα. Οι ιδιοκτήτες των μονάδων αποζημιώνονται για αυτή την υπηρεσία.
►Διαβάστε και: Επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση: Τα 4 προγράμματα που τρέχουν για ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, κουφώματα και συσκευές
Η Πολωνία –η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για τις μονάδες άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης– δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιδέα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Οι υπουργοί ενέργειας από τις 27 χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο για να συμφωνήσουν μια κοινή στάση σχετικά με τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποφυγή επανάληψης της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν το φυσικό αέριο έφτασε σε ύψη ρεκόρ, φέρνοντας αντιμέτωπους τους καταναλωτές με υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.
Στόχος της μεταρρύθμισης που προτείνει η Κομισιόν είναι να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να πετύχει την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών, ιδίως με τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μακροπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Προτείνει το κράτος να στηρίξει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα με τις λεγόμενες «συμβάσεις για τη διαφορά» όπου το κράτος εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα στους επενδυτές.
Μόλις οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν στη στάση τους, πρέπει να διαπραγματευτούν την τελική αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφιση του νόμου πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.
Τι είπε ο Παντελής Κάπρος
Μιλώντας χθες το πρωί στη συνάντηση των υπουργών ο Ελληνας υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Παντελής Κάπρος, υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί ως δυνατότητα ο Μηχανισμός Ανάκτησης Υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή (μηχανισμός πλαφόν), για το ενδεχόμενο άλλης ενεργειακής κρίσης.
►Διαβάστε και: Mytilineos: Σημαντικές υπεραξίες από τις ΑΠΕ βλέπει η Citi - Το bull σενάριο για €44 ανά μετοχή
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμπεριληφθούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στις αποζημιώσεις του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αλλά και την ανάγκη να υπάρξει τέτοιο μίγμα ενέργειας μέχρι το 2030 ώστε να εξασφαλίζεται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Ειδικότερα ο κ. Κάπρος είπε στην τοποθέτησή του είπε τα εξής:
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει δύο στόχους: Να δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις αλλά και ένα σύστημα που να μπορεί να προσαρμόζεται στο μέλλον.
Έχουμε προσπαθήσει να αποσυνδέσουμε τις τιμές ενέργειας από το φυσικό αέριο αλλά και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Πιστεύουμε ότι οι συμβάσεις επί Διαφορών (Contracts for Difference -CFD), είναι ένα εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει και τους δύο αυτούς στόχους, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα τιμών και να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επωφεληθεί άμεσα από τη χαμηλή τιμή των ΑΠΕ. Γι αυτό είναι σημαντικό να επαναχρησιμοποιούνται τα επιπλέον έσοδα από τα CFD προς όφελος του καταναλωτή.
Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.Ωστόσο, πιστεύουμε ότι χρειάζεται άλλο ένα εργαλείο στη φαρέτρα μας. Στην περίπτωση που προκύψει άλλη μια κρίση τιμών, για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να επανερχόμαστε στο προηγούμενο εργαλείο είσπραξης υπερεσόδων και επιστροφής τους στους καταναλωτές. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να είναι μια από τις επιλογές που θα έχουμε στη διάθεσή μας.
Φανταζόμαστε ότι στο σύστημά μας θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ ως το 2030, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε αυξανόμενες πηγές ενέργειας που θα παρέχουν ευελιξία συστήματος για να έχουμε επάρκεια θα χρειάζεται να έχουμε κάποια δυναμικότητα διαθέσιμη για την ευελιξία του συστήματος. Είναι ένα σύστημα που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, είναι χαμηλού κόστους για τον προϋπολογισμό και μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό».
Τέλος, έκανε αναφορά στην εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, από το Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) και τόνισε ότι είναι απογοητευτικό να επιδοτούνται οι ρυπογόνοι τρόποι παραγωγής ενέργειας για να παρέχουν υπηρεσίες επάρκειας ισχύος και όχι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο που είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες fast ramping στις ΑΠΕ. Μπορούν να συνδυαστούν οι πηγές ενέργειας με γενικό στόχο είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα ως το 2030, κατέληξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!