Για 2 - 3 μήνες έως και τον Σεπτέμβριο παρατείνεται - ακόμη και εντός της ημέρας - με υπουργική απόφαση ο μηχανισμός τιμολόγησης που ισχύει σήμερα στην λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και όλα τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, δηλαδή οι κρατικές επιδοτήσεις (εφόσον το επιβάλλουν οι αρχικές λιανικές τιμές), η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η αλλαγή παρόχου χωρίς πέναλτι, η ανακοίνωση τιμολογίων στις 20 του μήνα, τα πλαφόν στην χονδρική και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης αποσύρονται σταδιακά εντός του καλοκαιριού:
- από την 1η Ιουνίου τα πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και
- από 1η Ιουλίου η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής
Συνεπώς, χωρίς ρύθμιση, από το καλοκαίρι θα έπρεπε να αναβιώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής, να πάψει ο μηχανισμός να αντλεί υπερέσοδα στην χονδρική και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να υπολογίζονται όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος, αλλά και η πιθανότητα δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, φαίνεται πως οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «κλειδώσει» από τώρα τον μηχανισμό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Φόβοι για νέες αυξήσεις τιμών το καλοκαίρι
Ένας πρόσθετος λόγος για την παράταση των «έκτακτων» μέτρων - παρά τις αντιδράσεις των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ζητήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που προκαλούνται, όπως λένε, στην αγορά - είναι πως εντός του καλοκαιριού και λόγω της υψηλής ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ανέβουν εκ νέου οι τιμές τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν κι εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, δεν θα υπάρχει δυνατότητα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό άλμα των τιμών του ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό παρατείνονται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και δεν «δεσμεύεται» και η επόμενη κυβέρνηση από μια ενδεχόμενη παράταση των μηχανισμών έως το τέλος του 2023. Επιλέχθηκε δηλαδή μια μέση λύση, ώστε και το καλοκαίρι να περάσει με τους μηχανισμούς των κρατικών επιδοτήσεων σε ισχύ και η επόμενη κυβέρνηση να έχει περιθώριο αλλαγών από το φθινόπωρο.
Πέφτουν τα έσοδα από τα πλαφόν
Στο μεταξύ πέφτουν τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τα πλαφόν στη χονδρική, καθώς έχουν σημαντικά πέσει και οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και της χονδρικής του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ μέχρι αυτές τις μέρες του Μαΐου έχουν ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο 43 εκ. ευρώ και τον Μάρτιο 52,6 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει και από άλλες πηγές έσοδα ώστε να διατηρεί απόθεμα στον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων, που είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!