Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η χορήγηση ενίσχυσης στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, λόγω του κόστους δικαιωμάτων του ΣΕΔΕ, που μετακυλίεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος αυτό, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Ειδικότερα, έλαβε έγκριση από το ΥΠΕΝ, η διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης σε επιχειρήσεις τομέων που κρίνεται ότι κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες που δεν επιβαρύνονται ανάλογα. Η αντιστάθμιση θα χορηγηθεί σε επιλέξιμες εταιρείες μέσω μερικής επιστροφής του κόστους έμμεσων εκπομπών που προέκυψε κατά το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που κοινοποίησε στην Κομισιόν το σχετικό αίτημα τον Ιούλιο και αντίστοιχα η τελευταία χώρα που λαμβάνει τις αποζημιώσεις. Θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση και οι δικαιούχοι, όπως προσδιορίζονται από τον κωδικό δραστηριότητά τους, θα μπορέσουν να λάβουν τις σχετικές αποζημιώσεις για το 2021 ως τις 30/4/2023.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι να αποφευχθεί ένας σημαντικός κίνδυνος, εφόσον οι ανταγωνιστές από τρίτες χώρες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κόστος στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειάς τους και οι δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να μετακυλήσει το εν λόγω κόστος στις τιμές των προϊόντων χωρίς να χαθεί σημαντικό μερίδιο της αγοράς.
Επιπλέον, η παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα, εξυπηρετεί έναν περιβαλλοντικό σκοπό, δεδομένου ότι οι ενισχύσεις αυτές στοχεύουν στην αποφυγή της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω μετατόπισης της παραγωγής εκτός της Ένωσης, ελλείψει δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Αλουμίνιο Ελλάδος, η Βιοχάλκο και τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Μότορ Οιλ) είναι οι εταιρείες που λόγω του μεγέθους τους, θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων.
Αρμόδιος φορέας για την παροχή των ενισχύσεων ορίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Η Κομισιόν ενέκρινε ενισχύσεις 1,36 δισ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποζημίωση ενεργοβόρων βιομηχανιών σε αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος εκπομπών, έχει εγκρίνει ποσό της τάξεως του 1,36 δισ. ευρώ. Το ποσό αφορά την περίοδο 2021-2030 και θα ωφελήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, διύλισης και χάρτου που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η τελική πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το 2031. Η Επιτροπή ενέκρινε μάλιστα την αναδρομική καταβολή των επιδοτήσεων για το έτος 2021 στις 30 Απριλίου 2023, αναγνωρίζοντας τον χρόνο που απαιτήθηκε για την κατάρτιση του σχεδίου και τις εξαιρετικές περιστάσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Προαπαιτούμενο για την καταβολή των ενισχύσεων είναι οι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω τριών εναλλακτικών μέτρων.
Προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι, για να είναι επιλέξιμοι αποζημίωσης, θα πρέπει είτε να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε εναλλακτικά να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, είτε να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις παραπάνω υποχρεώσεις εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!