Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ποια νέα έργα περιλαμβάνει το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα 4,7 δισ.

ΑΔΜΗΕ
ΑΔΜΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Με στόχο την διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, των υπεράκτιων αιολικών και των έργων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και με έμφαση στις διεθνείς διασυνδέσεις, έθεσε σε διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ το δεκαετές επενδυτικό του πρόγραμμα για το 2024-2033.

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ επικαιροποιείται  κάθε χρόνο και μετά τη δημόσια διαβούλευση υποβάλλεται στη ΡΑΕ  προς έγκριση.

Τα νέα έργα που προστέθηκαν στο δεκαετές επενδυτικό του ΑΔΜΗΕ είναι προϋπολογισμού 752 εκατ. ευρώ και πλέον το δεκαετές του ΑΔΜΗΕ φτάνει τα 4,7 δις. ευρώ.

Τι περιλαμβανει το νέο ΔΠΑ

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Προκαταρκτικού Σχεδίου του ΔΠΑ ενσωματώνει για πρώτη φορά συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους των νέων διασυνοριακών διασυνδέσεων με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας μας για πράσινη ενέργεια.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η νέα διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας προϋπολογισμού 606 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ονομαστική μεταφορική ικανότητα της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα ανέρχεται σε 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.

►Διαβάστε επίσης: Αιολικά πάρκα: Επενδύσεις 230 εκ. σε ΑΠΕ το 2022 - Φρένο από τη γραφειοκρατία

Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters - VSC) και σταθμούς ηλεκτροδίων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Επίσης,  περιλαμβάνεται η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας προϋπολογισμού 15,3 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση της τροφοδότησης των Ιονίων νήσων ύψους 58,1 εκατ. ευρώ και το Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης -ΚΥΤ Θεσπρωτίας και σύνδεσή του με το Σύστημα 400 kV, ύψους 73,2 εκατ. ευρώ.

Και νέες διασυνδέσεις

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε προγενέστερα επενδυτικά προγράμματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, και η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της Β. Μακεδονίας (MEPSO), διερευνάται η αναβάθμιση της διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ωριμάζει η συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου (EETC) και τον φορέα υλοποίησης Elica Group για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για το έργο διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη) – Κύπρου, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector.

►Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Ο κύβος ερρίφθη για την επένδυση των 395 εκατ.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ, η ονομαστική μεταφορική ικανότητα της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα ανέρχεται σε 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας

Ο επικαιροποιημένος δεκαετής σχεδιασμός του Διαχειριστή τοποθετεί την ολοκλήρωση της νέας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έως το 2030. Η διασύνδεση θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 1.600 MVA και θα συνδέσει το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με τον νέο Υποσταθμό Fier στη νότια Αλβανία.

Νέα έργα μεταφοράς στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα

Ο ΑΔΜΗΕ στον μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό του προτεραιοποιεί την ενίσχυση και των εγχώριων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαχειριστής θα αναπτύξει ένα νέο ΚΥΤ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, το οποίο θα συνδέεται μέσω νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV με το υπάρχον ΚΥΤ Αράχθου.

►Διαβάστε επίσης: ΕΔΕΥΕΠ: Με νέο ρόλο ομπρέλα στους ενεργειακούς πόρους της χώρας - Τι θα περιλαμβάνει

Το KYT Θεσπρωτίας θα είναι νευραλγικής σημασίας καθώς θα εξυπηρετήσει τις δύο νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με την Ιταλία και την Αλβανία, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευστάθειας του Συστήματος Μεταφοράς στην περιοχή και θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα για την υποστήριξη της διείσδυσης νέων μονάδων ΑΠΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει επίσης έργα επέκτασης των σημείων σύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς με το Δίκτυο Διανομής, με την κατασκευή νέων Υποσταθμών στην Κεφαλονιά (Κεφαλονιά ΙΙ), την Κέρκυρα (Σιδάρι), τη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης (Σίνδος ΙΙ) και τη Δράμα (Προσοτσάνη).

Επιπλέον σχεδιάζει την κατασκευή Υποσταθμού στην Αίγινα καθώς και την εγκατάσταση εξοπλισμού 150 kV σε Υποσταθμούς και ΚΥΤ ανά την Ελλάδα για την σύνδεση νέων μετασχηματιστών Μέσης Τάσης.

Σε ό,τι αφορά τα Ιόνια Νησιά, το ΔΠΑ 2024-2033 περιλαμβάνει νέο έργο διασύνδεσης μεταξύ της τερματικής διάταξης Κυλλήνης και του Υποσταθμού Κεφαλονιά ΙΙ.

Η διασύνδεση αυτή θα υλοποιηθεί με υποβρύχιο καλώδιο XLPE 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 ΜVA και Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης επί της Κεφαλονιάς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ