Λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης στην κατανάλωση και τον Δεκέμβριο, αθροιστικά στο πρώτο πεντάμηνο της οκτάμηνης περιόδου μείωσης που αποφασίστηκε από την ΕΕ-27, η Ελλάδα με συνολική κατανάλωση 20.4 TWh «έπιασε» και ξεπέρασε τον στόχο μείωσης του -15% όχι μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας (21.2 TWh).
Τα στοιχεία παρουσιάζει το Green Tank, τονίζοντας ότι η αθροιστική κατανάλωση του πενταμήνου Αυγούστου - Δεκεμβρίου ήταν 4,55 TWh χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ίδιων πενταμήνων της πενταετίας και προέκυψε κατά κύριο λόγο από τoν δραστικό περιορισμό της χρήσης αερίου στη βιομηχανία (-2.2 TWh) και την ηλεκτροπαραγωγή (-1.6 TWh).
►Διαβάστε και: ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πώς θα πετύχει 1,5 GW από ΑΠΕ τους επόμενους μήνες
Μείωση 30,8% το πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2022
Σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, η χώρα το πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2022 μείωσε τη συνολική κατανάλωση αερίου κατά 30,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο μείωσης που αντιστοιχεί στην εξαίρεση που πήρε η Ελλάδα στη σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία.
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα από την έναρξη της περιόδου μείωσης τον Αύγουστο, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου του -15%, σημειώνοντας αθροιστικά ποσοστιαία μείωση κατά 18,2% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων πενταμήνων της πενταετίας 2017-2021.
►Διαβάστε και: Βιομηχανία: Ενεργειακή ανάσα δίνει η εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν
Πρωτιά η βιομηχανία
Επιπλέον, όλες οι τελικές χρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021.
Πρωτοστατεί η βιομηχανία (-59,7%) και ακολουθούν τα δίκτυα διανομής (-31,9%) και η ηλεκτροπαραγωγή (-27,6%).
Οι τάσεις στις τελικές χρήσεις είναι αντίστοιχες και ως προς τον μέσο όρο πενταετίας, με τη βιομηχανία, τα δίκτυα διανομής και την ηλεκτροπαραγωγή να εμφανίζουν μειώσεις κατά 71,1%, 18,2% και 8,9%, αντίστοιχα.
Μειωμένη ήταν η κατανάλωση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκε στις 5,05 TWh, η δεύτερη χαμηλότερη μετά το 2019 για τον αντίστοιχο μήνα τα τελευταία 6 χρόνια.
►Διαβάστε και: Ενέργεια: «Πράσινες» μάχες για τις νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ
Ετήσια μείωση
Παράλληλα η κατανάλωση για το σύνολο του έτους έφτασε τις 56,5 TWh, μειωμένη κατά 19,2% σε σχέση με το 2021.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Green Tank, οι εισαγωγές LNG μέσω της Ρεβυθούσας αυξήθηκαν κατά 54% σε σχέση με το 2021, ενώ τον Δεκέμβριο κατέλαβαν την πρώτη θέση στις συνολικές εισαγωγές αερίου, με μερίδιο 72%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!