Σε εφαρμογή μπαίνει ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος, καθώς το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης τη σχετική τροπολογία.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτη εισφορά με βάση τα υπερβάλλοντα έσοδά τους από τη δραστηριοποίηση καθενός στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τον νέο μοντέλο τιμολόγησης, οι εταιρείες ενέργειας προβλέπουν πώς θα κινηθεί η χονδρική του ρεύματος για κάθε επόμενο μήνα. Ωστόσο η κατάσταση στην αγορά ενέργειας παραμένει ρευστή, με αποτέλεσμα να «πέφτουν έξω» στις εκτιμήσεις τους.
Για παράδειγμα, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν στις 20 Σεπτεμβρίου τιμές ρεύματος για τον Οκτώβριο μεταξύ 560 και 700 ευρώ τη μεγαβατώρα, εκτιμώντας ότι η χονδρική θα κινηθεί πάνω από 500 ευρώ. Ωστόσο η μέση χονδρική για τον προηγούμενο μήνα έκλεισε στα 232 €/MWH. Αντίθετα, τον Αύγουστο εκτίμησαν πως θα κυμανθεί χαμηλότερα από όσο διαμορφώθηκε τελικά.
Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός
Ο νέος μηχανισμός ο οποίος θα λειτουργεί στα πρότυπα του μηχανισμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην ηλεκτροπαραγωγή, έρχεται να διορθώσει αυτή την κατάσταση που δημιουργεί είτε υπερβάλλοντα κέρδη, είτε ζημία για τους προμηθευτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τροπολογία προβλέπει πως για κάθε μήνα θα καθορίζεται μια αντίστοιχη Εύλογη Μέση Τιμή Λιανικής με βάση το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προσαυξημένο με ένα εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και λαμβάνοντας υπόψη εύλογο για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
Επιπρόσθετα, υπολογίζεται η Μέση Τιμή Χρέωσης ανά μήνα εξέτασης, ως η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης επί των τιμολογίων που παρέχονται από τον κάθε προμηθευτή, στη βάση των καταναλώσεων ανά τιμολόγιο, χωρίς να υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις. Για τον υπολογισμό της Μέσης Τιμής Χρέωσης θα μπορούν να συνυπολογίζονται και τα σταθερά τιμολόγια, καθώς και οι εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.
Συνεπώς, εάν οι εταιρείες ενέργειας έχουν καθορίσει ονομαστικές χρεώσεις που ξεπερνούν αυτή της εύλογης τιμής, θα θεωρείται πως έχουν υπερέσοδα, ενώ στην περίπτωση τότε θα θεωρείται πως έχουν ζημία.
Το Δεκέμβριο τα πρώτα έσοδα στον νέο κουμπαρά
Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί σε πρώτη φαση για την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου και θα υπολογίζει ανά τρίμηνο τα τυχόν υπερέσοδα έως τον Ιούλιο του 2023. Για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, η ανάκτηση του 60% των υπερεσόδων θα γίνει έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022.
Από τα τυχόν υπερέσοδα που προκύψουν, θα ανακτάται άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% μετά το τέλος ενεργοποίησης του μηχανισμού. Μετά το τέλος ενεργοποίησης του μηχανισμού, πραγματοποιείται συνολική εκκαθάριση εισψοράς που αντιστοιχεί στα τυχόν υπερβάλλοντα έσοδα του συνόλου περιόδου.
Όπως προβλέπει η τροπολογία, αν η συνολικώς αντιστοιχούσα έκτακτη εισφορά υπολείπεται αυτής που αρχικά υπολογίσθηκε βάσει των περιοδικών τριμηνιαίων εκκαθαρίσεων, απομειώνεται αναλόγως υπολειπόμενο σαράντα τοις εκατό (40%) εισφοράς που επιβληθεί και βεβαιωθεί ακόμη και μέχριτου ύψους αυτού. Σε κάθε περίπτωση δεν επιστρέφονται νομίμως συμψηψισθέντα εισπραχθέντα ποσά.
«Μαχαίρι» στην κατανάλωση
Με την ίδια τροπολογία το υπουργείο Ενέργειας εισάγεια και την Υπηρεσία Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή το μοντέλο μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής, όπως έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ρύθμιση προβλέπει πως οι καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης θα μειώνουν την ζήτησή τους μέσω διαγωνισμών που θα συστήνει ο ΑΔΜΗΕ, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος που θα καταβάλλεται από το ΤΕΜ. Σε περίπτωση που δεν πετυχαίνουν το στόχο, θα τους επιβάλλονται Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης που θα πηγαίνουν και αυτές στο ΤΕΜ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!