Νέα
  • ΓΔ: 1506.61 +1.31%
  • Τζίρος: 162,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Πότε θα μπει τρυπάνι νοτιοδυτικά της Κρήτης - Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα

Πιο κοντά από ποτέ έρχεται ο στόχος για παραγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά προχωρούν παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και τα νοτιοδυτικά σύνορά της και για πρώτη φορά ο στόχος για παραγωγή φυσικού αερίου μπαίνει στο άμεσο μέλλον.

Αν οι 2D και 3D έρευνες πάνε καλά, οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2025 και η εκμετάλλευση τυχόν αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027-2028. 

Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια και η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι η απόλυτη ευρωπαϊκή προτεραιότητα, η αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, γίνεται πράξη.

Μάλιστα, μετά τις δυο NAVTEX από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και μετά από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης συμπλήρωσε τη NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν στο χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες 

Έτσι, η εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές είναι πια γεγονός.

Η Ελλάδα πλέον έχει την ευκαιρία από εξαγωγέας πετρελαιοειδών προϊόντων και εισαγωγέας αργού και φυσικού αερίου να μετατραπεί σε παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων και εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, με αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας, μείωση του συνολικού ενεργειακού κόστους, αύξηση ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης του εφοδιασμού, αναζωογόνηση της υπερχρεωμένης οικονομίας, ενώ προσδίδει αυξημένη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία στη χώρα μας.

Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Ξεκίνησε το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Η έκδοση της ΝAVTEX που έγινε χθες, δεσμεύοντας περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift της PGS να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες, για λογαριασμό της Exxon, δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα της Κρήτης.

Το χρονοδιάγραμμα

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επομένων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους.

Μετά την ερμηνεία των επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:

  • η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων,
  • η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και
  • η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Ήδη ξεκίνησαν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν.

Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.

Τελικά, εφόσον οι ενδείξεις είναι θετικές, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.

Τα δυνητικά αποθέματα

Σημειώνεται ότι οι δύο περιοχές της Κρήτης είναι οι πλέον υποσχόμενες για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Τα δυνητικά εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ, είναι της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

Οι περιοχές

Οι έξι περιοχές της χώρας που θα πραγματοποιηθούν έρευνες είναι το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων, το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, το οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή στο Ιόνιο και τα δύο κρητικά οικόπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν. Πλέον, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας, με ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ