Η χρήση έως και 40 δισ. ευρώ από τον τωρινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το ράλι των ενεργειακών τιμών, είναι ανάμεσα στα «όπλα» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν στον «πόλεμο» κατά της ενεργειακής κρίσης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα, κατά την παρουσίαση του πακέτου από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκάλυψε το Bloomberg, η Κομισιόν θα προσφέρει ουσιαστικά στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κονδύλια από τα ταμεία συνοχής.
Κοινές προμήθειες
Επίσης, θα προταθεί ένα πλαίσιο για την από κοινού διαπραγμάτευση και αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρότερη διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στους διεθνείς προμηθευτές, όπως και μέτρα για την αποφυγή ακραίων αυξήσεων στις τιμές. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης τιμών LNG, που θα αντανακλά καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής, αν και στο μεταξύ θα υπάρξουν πιθανότατα και παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα ως σημείο αναφοράς των τιμών των συμβολαίων.
«Θα πρέπει να εντείνουμε τα τρία πεδία δράσης μας: μείωση ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας των προμηθειών και συγκράτηση τιμών», τονίζει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή.
Ο κ. Μισέλ τονίζει πως «είναι η ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.
«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι τον κατεπείγοντα χαρακτήρια της κατάστασης για το συλλογικό μας συμφέρον», προσθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ανώτατο όριο τιμών
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα αποφύγει να υιοθετήσει μια άμεση αναφορά σε πλαφόν στις τιμές, λόγω των πολιτικών διενέξεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών καθώς κάποιες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, ανησυχούν για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνει έως τις 31 Ιανουαρίου να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας, έτσι ώστε να αποφεύγονται μεγάλες διακυμάνσεις. Ουσιαστικά θα είναι ένα είδους πλαφόν, το οποίο θα αφορά στοχευμένα την τιμή του τμήματος του φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειωτέον πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη διαθέσει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!