Αποκαλυπτήρια αναμένονται σήμερα για τα μέτρα που τελικά θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στις συζητήσεις κυριαρχούν:
- το πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
- η εισφορά αλληλεγγύης των πετρελαϊκών και των διυλιστηρίων που είχαν μεγάλες αύξηση κερδών φέτος, και
- η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.
Το μεγαλύτερο σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας που έχει γίνει ποτέ ανακοινώνεται σήμερα και θα στοχεύσει σε μια αναδιανομή των κεφαλαίων από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν από την αναστάτωση στην αγορά τους τελευταίους μήνες προς τους πολίτες που πρέπει να πληρώσουν υψηλά κόστη.
Η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση της ζήτησης ενέργειας
Η προσωρινή εισφορά για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων αναφέρεται ότι θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 33% των υπερκερδών τους.
Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά. Το προσχέδιο ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα θεσπίσουν ένα ελάχιστο ποσοστό για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν να το αυξήσουν.
Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.
Μετά την έγκριση από τους επιτρόπους της ΕΕ για να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα, θα απαιτηθεί η υπογραφή του σχεδίου από τις εθνικές κυβερνήσεις. Το μέτρο θα εγκριθεί από την ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Κομισιόν: Τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών πρέπει να συνεισφέρουν στην κρίση
Η ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσαν τα κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας φέτος.
«Οι εισφορές αλληλεγγύης δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τέτοιες εταιρείες πραγματοποιούν απρόβλεπτα υπερκέρδη», ανέφερε το προσχέδιο της Κομισιόν. «Αυτά τα κέρδη δεν αντιστοιχούν σε κανένα τακτικό κέρδος που θα περίμεναν ή θα μπορούσαν να έχουν οι οντότητες αυτές υπό κανονικές συνθήκες», προσθέτει.
Η BP και η Shell δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο. Η TotalEnergies δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Το δεύτερο τρίμηνο, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης TotalEnergies και Shell σημείωσαν τριμηνιαία κέρδη 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, αντίστοιχα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!