Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως προβλέπει η υποχρέωση για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα είναι χωρίς ρήτρα, αλλά υψηλότερες από την αρχική τιμή των συμβολαίων και εκτιμάται, με βάση την πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούλιο, ότι δεν αποκλείεται να είναι άνω των 50 λεπτών η κιλοβατώρα.
Ταυτόχρονα, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί και το ποσό της επιδότησης, ώστε να γνωρίζουν από πριν οι καταναλωτές τι ακριβώς θα πληρώσουν, και ποια είναι η ελάφρυνση από την επιδότηση. Στόχος του υπουργείου, είναι η διαδικασία να είναι απόλυτα διαφανής, και να μπορεί από πριν ο καταναλωτής να γνωρίζει πόσο θα του κοστίσει η ενέργεια που θα πληρώσει στον κάθε προμηθευτή και από πόσο μειώνει το κόστος αυτό η κρατική επιδότηση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι μετά την επιδότηση να μειωθούν τα τιμολόγια κάτω από 20 λεπτά την κιλοβατώρα.
Θα ανακοινώνουν τις τιμές 10 ημέρες πριν
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε ήδη ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά προβλέπει ότι για αυτό τον μήνα οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να ανακοινώσουν τις τιμές του Αυγούστου τη Δευτέρα, ενώ από τον επόμενο μήνα αυτό θα γίνεται κάθε 20 του μήνα.
Ειδικότερα, στο (νέο) νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, τροποποιείται (άρθρο 112) η πρόσφατη ρύθμιση (τροπολογία 24.6) και πλέον οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους έως την 20ή ημέρα του μήνα (Μ-1) πριν από τον μήνα εφαρμογής - και όχι στο τέλος του διμήνου πριν τον μήνα εφαρμογής, όπως προβλεπόταν. Δηλαδή οι τιμές του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν έως 20 Αυγούστου, του Οκτωβρίου έως 20 Σεπτεμβρίου κ.ο.κ, αντί να αναρτούν οι προμηθευτές στο τέλος κάθε μήνα τις τιμές που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα, όπως αρχικά είχε θεσμοθετήσει το ΥΠΕΝ.
Περιλαμβάνεται και η αλλαγή για την πρώτη ανακοίνωση τιμολογίων για τον Αύγουστο, που πήρε παράταση 15 ημερών (από 10 Ιουλίου) και καθορίστηκε στις 25 Ιουλίου.
Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δε θα έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, η τροπολογία έχει αναδρομικό χαρακτήρα προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν οι προμηθευτές στις ανακοινώσεις για τον Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη, να ανακοινώνονται οι τιμές στις 20 του μήνα για τον επόμενο μήνα, έχει μειώσει το χρόνο εκτίμησης τιμής στις 10 ημέρες πριν, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο, που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου. Αρχικά, είχε εξαγγελθεί ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να προσδιορίζουν τις τιμές 2 μήνες πριν, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το ενδεχόμενο επιπλέον επιβάρυνσης των τιμών από τον κίνδυνο πρόβλεψης τιμής.
Nέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Στο μεταξύ, σήμερα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.
Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.
Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή καθώς από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!