Δυσοίωνες εμφανίστηκαν οι εκτιμήσεις του ευρωπαίου ρυθμιστή ενέργειας (ACER) στην ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε για την αγορά φυσικού αερίου τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές θα παραμείνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο έως και το 2024. Τον Ιανουάριο του 2021 η μεγαβατώρα ξεκίνησε από τα 20 ευρώ, ενώ τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι τιμές εκτοξέυθηκαν στα 130 ευρώ.
Στη συνέχεια υπήρξε μία μικρή αποκλιμάκωση, ενώ την τρέχουν περίοδο η τιμή ανά μεγαβατώρα κυμαίνεται στα 105 ευρώ. Παρ' ολ' αυτά, ο ευρωπαίος ρυθμιστής προβλέπει ότι τον μήνα Δεκέμβριο η τιμή θα πιάσει «κόκκινο» στα 140 ευρώ.
Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο του 2024, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, οι οποίες αποτελούν μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του OPEN
ΔΝΤ: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σήμερα, αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η «εξαιρετικά ασταθής» εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, αν επικρατήσουν υψηλότερες τιμές. Η ίδια, μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.
Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες από την πανδημία COVID-19, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να κάνουν πιο δύσκολες στις οικονομικές δραστηριότητες.
Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους «επιδεινώνεται ταχύτατα», υπογράμμισε η ίδια, σύμφωνα με ένα κείμενο των δηλώσεών της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!