Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για την υλοποίηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην ενέργεια που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν, μετά από σχετική γνωστοποίηση που ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας, μια διαδικασία που μοιάζει τυπική, ωστόσο, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και ο τρόπος που θα περιγραφούν στο γραπτό κείμενο είναι καθοριστικές για το αν θα περάσει το τελικό πλαίσιο από την ΕΕ, η εκκαθάριση πιθανότατα θα γίνεται στην τιμή που θα προσδιορίζεται από το ΕΧΕ και στη συνέχεια με μηχανισμό θα υπάρχουν οι εκπτώσεις προς τους παρόχους.
Νομοθετική ρύθμιση μετά την έγκριση
Εφόσον το σχέδιο εγκριθεί από την Κομισιόν θα απαιτηθεί και νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς για το εσωτερικό και διαφορετικό για το εξωτερικό.
Θα πρέπει να προβλέπει πώς θα διαμορφωθεί ο δεύτερος παράλληλος μηχανισμός για την εσωτερική αγορά και για τον προσδιορισμό της αμοιβής των μονάδων που θα προσφέρουν ενέργεια στο σύστημα με βάση το κόστος παραγωγής τους, πλέον ενός εύλογου κέρδους.
Επίσης θα προβλέπει τον τρόπο που θα παρεμβαίνει η ΡΑΕ για να καθορίζει την τιμή ανά τεχνολογία και μονάδα.
Σε ό,τι αφορά τις αμφιβολίες για την αποδοχή του μηχανισμού από την Κομισιόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ήταν κατηγορηματικός, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου», ενώ σημείωσε ότι η επίσημη γνωστοποίηση θα γίνει στην ΕΕ την τρέχουσα εβδομάδα.
«Προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον με τις επιδοτήσεις βάζουμε πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Σύντομα κρατικά έσοδα από τα υπερκέρδη
Καθώς η ΡΑΕ ολοκλήρωσε την έρευνα που διεξήγαγε αναφορικά με τα έσοδα που αποκόμισαν οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, τις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
«Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της, καθώς της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τι ακριβώς έχει συμβεί με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος.
Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα είναι μία από τις τρεις πηγές που θα συμβάλουν στη στήριξη των καταναλωτών, με τις άλλες δύο να είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και τα έσοδα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.
Οπως αναφέρουν, λοιπόν, πηγές, η ΡΑΕ εντόπισε υπερέσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80% προέρχεται από τη ΔΕΗ, αφού είναι και ο κυρίαρχος στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το καθαρό κέρδος των ομίλων, μετά την αφαίρεση των ποσών που διέθεσαν για εκπτώσεις, για το οποίο θα φορολογηθούν εκτιμάται χαμηλότερα από 600 εκ ευρώ, στην περιοχή των 300 -600 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή αναδρομικών ως 600 ευρώ
Οσον αφορά το τρίτο σκέλος των εξαγγελιών, για την επιστροφή των αναδρομικών από το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι.
Αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου.
Σε αυτή θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας τους.
Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος και από τους προμηθευτές ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωσης, το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους και το ποσό της επιβάρυνσης από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στη διάρκεια του εξαμήνου.
Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, ενώ το ποσό θα είναι ακατάσχετο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!