Νέα
  • ΓΔ: 1533.66 -0.38%
  • Τζίρος: 36,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υδρογονάνθρακες-Κρήτη: Από τι εξαρτάται η έρευνα για το κοίτασμα φυσικού αερίου

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Από την έκβαση των προσφυγών των περιβαλλοντικών οργανώσεων, από τη βούληση της Total να ζητήσει παράταση στην 3ετή προθεσμία -που λήγει στα τέλη του 2022- για σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης και από την πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, εξαρτάται το αν θα παγώσουν ή θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία οι έρευνες στην Κρήτη μετά τα τέλη του 2022.

Κυριότερος παράγοντας η έκβαση της εκδίκασης των προσφυγών των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς αν κερδηθούν δεν αφήνουν περιθώριο για νέες παρατάσεις.

Ειδικότερα, οι WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» από το 2019 έχουν μπλοκάρει κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Η Αίτηση Ακύρωσης επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές (και στις 4/11/2020 και στις 6/10/2021) και τώρα έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής, η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης.

Θα ζητηθεί παράταση

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να διενεργηθούν στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στα σεισμικά, εφόσον εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής των οικολόγων.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες εντός της τριετίας από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019. Δηλαδή, οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και δεν μπορούν να γίνουν εντός τουριστικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι αν κερδίσει η κοινοπραξία την προσφυγή από τις οικολογικές οργανώσεις, τότε θα πρέπει να ζητήσει παράταση για τη διενέργεια των σεισμικών, στη βάση ότι η καθυστέρηση δεν προήλθε από τη ίδια.

Ωστόσο, το αν η κοινοπραξία θα υποβάλει αίτημα προς το παρόν είναι άγνωστο και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συγκυρία, μείωσης της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επενδυτική δραστηριότητα, ούτε για τα κράτη, ούτε για τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο θα παραμείνει πρωταγωνιστής την περίοδο της απολιγνιστοποίησης και η ζήτηση γι αυτό είναι ανοδική, ενώ σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτο, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα -και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ