Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Μέτωπο Ελλάδας με 4 χώρες της Αν. Ευρώπης – Αντιδρούν στις στρεβλώσεις, ανησυχούν για τις τιμές

Προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας είναι να προετοιμαστεί σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ώστε να μην ξαναδούμε φέτος το καλοκαίρι τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας του περσινού Αυγούστου.

Επίσης, να προχωρήσει την εκκρεμότητα με την επιδότηση ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι, στη συνέχεια των επιστολών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επανειλημμένα έχει θέσει το πρόβλημα με τις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται από κοινού με ακόμη 5 χώρες να θέσει την Επιτροπή προ των ευθυνών της.

Συντονισμός πέντε χωρών

Ειδικότερα, τα υπουργεία Ενέργειας Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας και Κύπρου συντονίζονται για να ισχυροποιήσουν την ομάδα χωρών ΝΑ Ανατολικής Ευρώπης, να έχουν κοινή φωνή και μεγαλύτερο αποτέλεσμα οι κινήσεις τους.

Στόχος είναι το Μάιο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των 5 χωρών με τον Επίτροπο Γιόρκενσεν, ώστε στο επόμενο Συμβούλιο να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν και φέτος οι συνθήκες που πέρυσι το καλοκαίρι οδήγησαν σε υψηλές τιμές στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι 5 χώρες ζητούν να υπάρξει ένας συντονισμός κεντρικά, να μην μειώνονται οι διασυνοριακές ροές μεταξύ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ευρώπης —ειδικά σε περίπτωση που οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες μεγάλης ανόδου των τιμών. Δηλαδή, να αυξάνεται η δυναμικότητα καλωδίων όταν γίνεται, αλλά και να μη βγαίνουν μονάδες εκτός ή να γίνονται συντηρήσεις στο δίκτυο ταυτόχρονα.

Η επιστολή Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την κρίση υψηλών τιμών του περσινού καλοκαιριού, το Σεπτέμβριο του 2024, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις διασυνδέσεις.

Ειδικότερα, σημείωνε:

«Χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά. Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες.

Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους-οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ