Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού αύριο Πέμπτη 2/9 αναμένεται να αποσφραγιστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές των δύο υποψηφίων για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση αυτή να ενισχύσουν τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων του 2021.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τιμήματα που αναμένεται να προσφέρουν οι δύο διεκδικητές Italgas και EP Investment Advisors δεν απέχουν πολύ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ βελτιωτικές προσφορές, όπως και προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα θα κινηθεί πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η λογιστική αξία του συγκεκριμένου ποσοστού των ΕΛΠΕ (35%) είναι μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ.
Οι δύο μνηστήρες
Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η Italgas, ο Ιταλός Διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από τη Snam, και η τσεχική EP Investment Advisors, η οποία σχετίζεται με τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο ΕΡΗ.
Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό των δύο μετόχων, του Δημοσίου που ελέγχει το 65% και των ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 35%. Ο επενδυτής που θα πάρει τον έλεγχο της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ θα υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας.
Η ΕΔΑ Αττικής το 2020 είχε έσοδα 60,5 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας έσοδα 62,4 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΔΑ, που αναπτύσσει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχε πέρυσι έσοδα 6,26 εκατ. και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.
Επενδύσεις και σταθερές αποδόσεις
Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές όπως καθορίστηκε από την ΡΑΕ είναι 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022. Επιπλέον η ΡΑΕ προχώρησε και σε ρύθμιση για την παροχή πρόσθετης απόδοσης μέχρι και 1,5% για κάποιες κρίσιμες επενδύσεις, με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Σύμφωνα, δε, με το εγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων από τη ΡΑΕ, θα κληθεί εντός της πενταετίας 2021-2025 να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, για να αναπτυχθούν 2.724 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου και θα συνδεθούν 254.791 νέοι καταναλωτές.
Το συνολικό ενεργητικό της ΔΕΠΑ Υποδομών έφτασε στα τέλη του 2020 τα 958,7 εκατ., με τις συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 346 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!