Συμβόλαια με ορίζοντα διετίας ετοιμάζει η ΔΕΗ για τη βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα βιομηχανικά τιμολόγια, που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020.
Η συμφωνία ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία - όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος - σύντομα θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί, αφορά τη διετία μέχρι το 2023 και ακολούθως η βιομηχανία θα βρει άλλες λύσεις.
Στην ίδια λογική αναμένονται και οι επόμενες συμφωνίες της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς της πελάτες, καθώς η εισηγμένη δημόσια εταιρεία ενέργειας φαίνεται διατεθειμένη να μη ζητήσει τεράστιες ανέφικτες αυξήσεις με τον όρο να έχουν ορίζοντα διετίας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξήσεις 20% με επιπλέον την όποια χρέωση προκύπτει από το κόστος των ρύπων. Από την άλλη η βιομηχανία, με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρεμπορικής, αποδέχεται πλέον πως δεν είναι δυνατό να αποφύγει τα αυξημένα τιμολόγια.
Το χρονικό μιας θυελλώδους διαπραγμάτευσης
Τα πρώτα μηνύματα ότι η ΔΕΗ θα αναθεωρήσει τα βιομηχανικά τιμολόγια έφταναν από το φθινόπωρο του 2020 με επιστολές στη βιομηχανία. Στην αρχή του έτους έληγαν οι προηγούμενες συμβάσεις προμήθειας της υψηλής τάσης, και οι πρώτες αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ βρήκαν την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας που προειδοποίησε για «κλειστά φουγάρα».
Η ΔΕΗ σύντομα έδωσε δίμηνη παράταση στα τιμολόγια και στη συνέχεια ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση με επιστολές προς τους μεγάλους καταναλωτές.
Η πρόταση της ΔΕΗ αφορούσε την πλήρη αναθεώρηση των όρων τιμολόγησης της υψηλής τάσης με κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων και την υιοθέτηση νέων μηχανισμών τιμολόγησης σε συνάρτηση με το προφίλ κατανάλωσης κάθε επιχείρησης.
Ακολούθως, από τις 15 Μαρτίου προχώρησε στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας - προπληρωμής που κυμαίνονταν από 7%-15% αναλόγως με το προφίλ κατανάλωσης, στο 3%. Μάλιστα έστειλε επιστολές προς τις βιομηχανίες δηλώνοντας τη λήξη των συμβάσεων στις 15 Μαρτίου και ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει να τιμολογεί με βάση τα προηγούμενα δεδομένα έως και τις 15 Ιουνίου. Οι βιομηχανίες έκαναν λόγο για μονομερή αλλαγή συμβάσεων.
Οι μεγάλες αυξήσεις που ακολούθησαν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, τόσο λόγω της αύξησης των τιμών του CO2 όσο και του φυσικού αερίου, άλλαξαν τα δεδομένα και έγινε αντιληπτό ότι οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες.
Η συμφωνία με την Μytilineos άνοιξε τον δρόμο
Η συμφωνία ΔΕΗ - Μytilineos άνοιξε τον δρόμο, δείχνοντας μια συμφωνία συμβιβαστική με συγκεκριμένο ορίζοντα διετίας, και ακολούθως όποια λύση προσφέρει η αγορά.
Ταυτόχρονα τα διμερή συμβόλαια δημιουργούν ελπίδες για περισσότερες επιλογές ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν τη δυνατότητα «πρασινίσματος» της ενέργειας που χρησιμοποιείται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!