Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκαινίασε σήμερα στη Μεσσηνία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο κ. Παπασταύρου, στον χαιρετισμό του, επισήμανε ότι το ενιαίο αυτό έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, συγκριτικά με το 2019, όταν υπήρχε μόνο ένας νόμιμος ΧΥΤΑ και δεκάδες παράνομες χωματερές. Υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο η χώρα κατέβαλε υψηλά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων οι 21 από τις 65 περιπτώσεις αφορούσαν την Πελοπόννησο. Σήμερα λειτουργούν 13 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων πανελλαδικά –τρεις εκ των οποίων στην Πελοπόννησο– και άλλες 24 βρίσκονται υπό κατασκευή.
Το νέο έργο, όπως τόνισε, είναι Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με επενδυτικό ύψος που αγγίζει τα 167 εκατ. ευρώ, καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων και επισκεπτών της Περιφέρειας και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική βιώσιμης διαχείρισης.
Ο υπουργός ανέδειξε επίσης τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, σημειώνοντας ότι κατά τη φάση της κατασκευής απασχολήθηκαν περίπου 800 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη λειτουργία της μονάδας θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες άμεσες θέσεις, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση απασχόληση από τις παράπλευρες δραστηριότητες όπως οι μεταφορές και η διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών.
Περιβαλλοντικά οφέλη και ενεργειακή αξιοποίηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπασταύρου, η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ταφής και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. «Υπολογίζεται ότι παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε δε, πρόκειται για την τρίτη σε σειρά μονάδα, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων να είναι συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως και να διαχειρίζονται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα).
Υποδομή-τομή για την Πελοπόννησο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι ένα εμβληματικό έργο που εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων της Πελοποννήσου και βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Τόνισε δε, ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας που έχει καταβληθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις περιφέρειες για τη διαχείριση των αποβλήτων την τελευταία εξαετία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ