Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση επένδυσης συνολικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην αποθήκευση ενέργειας, έκανε, χθες, Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την εξασφάλιση οκτώ άδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης ισχύος 950 MW.
Tα έργα θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας και θα παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3GWh.
Με την κίνηση αυτή ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των αδειοδοτημένων τεχνολογιών, έχοντας, πλέον, ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη.
Προϋπόθεση η αποθήκευση ενέργειας
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για 67% συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα το 2030. Και αυτό επειδή οι ΑΠΕ βασίζονται σε ανεξάντλητους, αέναους και φυσικούς πόρους και η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Όσο οι ΑΠΕ καλύπτουν ένα μικρό σχετικά μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η μεταβλητότητα ή αστάθεια στην παραγωγή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς μία ενδεχόμενη αυξομείωση της παραγωγής τους αντισταθμίζεται από άλλες πηγές (μονάδες βάσεις, εγχώριοι σταθμοί, διασυνδέσεις κ.ο.κ.).
Ωστόσο, καθώς ο στόχος είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες σε ενέργεια, χρειάζονται οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας σταθεροποιεί το σύστημα, εξομαλύνοντας οποιαδήποτε διακύμανση παραγωγής και στηρίζοντας τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος τόσο ως προς τις διακυμάνσεις της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον τα κύρια οφέλη των τεχνολογιών αποθήκευσης αφορούν και τη μείωση κόστους παραγωγής, την παροχή εφεδρειών, τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση παραγωγής ΑΠΕ και τη συμβολή στην επάρκεια ισχύος του συστήματος.
Σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, οι ανάγκες του ελληνικού συστήματος σε μονάδες αποθήκευσης, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 60% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ (πριν τον επαναπροσδιορισμό του στόχου στο 67%), υπολογίζονται σε 1.500-1.750 MW.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!