Η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει στον χώρο της κυκλικής οικονομίας και γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προώθηση της κουλτούρας της κυκλικής οικονομίας, είπε χθες, μιλώντας σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, όταν μιλάμε για κυκλική οικονομία δεν αναφερόμαστε σε αναβαθμισμένη ανακύκλωση, αλλά στη λειτουργία της οικονομίας με στόχο την επέκταση του χρόνου ζωής και την αύξηση της αξίας των πόρων.
Πληθώρα δράσεων
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι επενδύσεις για δράσεις που προωθούν την κυκλική οικονομία φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές δράσεις έχουν περιληφθεί και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, μεταξύ των πράσινων δράσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται και δράσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία.
Οι δράσεις αυτές αφορούν την αναβάθμιση υποδομών επεξεργασίας λυμάτων, την κατασκευή υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων από τη Μαγνησία και τα Ιωάννινα ως την Κρήτη. Κονδύλιο 200 εκατ. ευρώ αφιερώνεται σε δράσεις εξοικονόμησης νερού, ενώ θα γίνουν επενδύσεις για αφαλάτωση και χρήση ΑΠΕ. Επίσης, εισαγωγή έξυπνων μετρητών για τη διαχείριση υδάτων και τη διαχείριση ενέργειας καθώς προωθείται η εγκατάσταση 5 εκατ. έξυπνων μετρητών στη διαχείριση ενέργεια και επιπλέον έξυπνων μετρητών για το νερό.
Όπως είπε, οριστικοποιείται σύντομα ο οδικός χάρτης της κυκλικής οικονομίας με 67 δράσεις ως το 2025. Οι δράσεις αυτές αφορούν τη βιώσιμη παραγωγή με οικολογικό σχεδιασμό και κίνητρα προώθησης των δράσεων, τη βιώσιμη κατανάλωση με πράσινες δημόσιες συμβάσεις, τον περιορισμό των αποβλήτων με μεγαλύτερη αξία με χρηματοδοτικά προγράμματα, το Εθνικό Παρατηρητήριο, την εισαγωγή δεικτών απόδοσης κυκλικής οικονομίας.
Επίσης στόχος είναι η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας.
Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ένα εργαλείο για την ενίσχυση με 400 εκατ. ευρώ δράσεις που προωθούν την κυκλική οικονομία. Όπως εξήγησε, στόχος του υπουργείου είναι να αναβαθμίσει τις καλές πρακτικές που ήδη υπάρχουν, όπως η επαναχρησιμοποίηση ύδατος στις μονάδες επεξεργασία λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, η λειτουργία του πάρκου κυκλικής οικονομίας στο Ηράκλειο της Κρήτης: «Τέτοια πάρκα θέλουμε να δημιουργήσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας για να προωθήσουμε την κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας».
Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΕΣΕΚ
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ο νέος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 είναι να μειωθούν οι ρύποι κατά 55% σε σχέση με το 1990, κάτι που αναμορφώνει προς τα πάνω και τους ελληνικούς στόχους στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Πλέον ο ελληνικός στόχος είναι η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ να φτάσει το 67% της συνολικής κατανάλωσης το 2030, από 30% σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 44 δισ. ευρώ, ενώ το τρίπτυχο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι: α) Σταθερό και απλοποιημένο πλαίσιο για την προώθηση επενδύσεων, β) Δίκαιη μετάβαση για να μη μείνει κανείς πίσω και παραγωγικό μοντέλο ισορροπημένο με κίνητρα, και γ) Εκσυγχρονισμός υποδομών, αναβάθμιση δικτύων για να εισέλθουν περισσότερες ΑΠΕ και εισαγωγή της αποθήκευσης ενέργειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!