Τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 60% μέχρι το 2023 έχει η ΔΕΗ, είπε χθες, μιλώντας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό συνέδριο Eurelectric, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Τόνισε ότι η στρατηγική της ΔΕΗ άλλαξε και η εταιρεία επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό και στην ενεργειακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Γι' αυτό και, όπως είπε, το 2019 κατάρτισε ένα επιχειρηματικό σχέδιο με την ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη και ταυτόχρονη ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
Όπως πρόσθεσε, το 2023 κλείνουν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που είναι σε λειτουργία και η έκθεση της ΔΕΗ, εκτίμησε, στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών θα είναι σταδιακά χαμηλότερη, καθώς προχωρά το νέο σχέδιο της εταιρείας για την απολιγνιτοποίηση.
Σε σχέση με τη δίκαιη μετάβαση και τις κοινωνικές συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι στις περιοχές αυτές δημιουργείται μια νέα οικονομία με νέες ενεργειακές δραστηριότητες, καθώς εκεί πραγματοποιούνται επενδύσεις, όπως σε ΑΠΕ και σε εξοικονόμηση ενέργειας.
«Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές για να τις μετασχηματίσουμε προς τις ανάγκες της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται, σε περιοχές που όσο υπήρχαν τα λιγνιτικά εργοστάσια δεν γίνονταν επενδύσεις», επεσήμανε ο κ. Στάσσης.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα
Όπως είπε, «η μείωση των ρύπων είναι μια παγκόσμια προσπάθεια και όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα». Επεσήμανε την ανάγκη να επεκταθούν οι περιορισμοί ρύπων και σε άλλους κλάδους, που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως οι αερομεταφορές, αλλά και γεωγραφικά για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.
Σημείωσε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι εκπομπές ρύπων θα είναι υψηλότερα από το ρεκόρ του 2014, παρά την πανδημία και τη μείωση της αεροπορικής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, έδωσε έμφαση στη σημασία των επενδύσεων στην καινοτομία, προκειμένου να βοηθηθούν οι καθαρές μορφές ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παράλληλα με το να γίνονται ακριβότερες οι ρυπογόνες μορφές ενέργειας, πρέπει να γίνονται και ευκολότερες στη χρήση και φθηνότερες οι καθαρές μορφές μέσω και της καινοτομίας.
Για παράδειγμα, να χρηματοδοτηθούν καινοτομίες όπως η αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για καύση φυσικού αερίου στο μέλλον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!