Επέκταση των επενδύσεων της Metlen σε νέες κρίσιμες πρώτες ύλες και ειδικότερα σε σκάνδιο και γερμάνιο, μετά το πολύτιμο γάλλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψης του εκτελεστικού αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Stéphane Séjourné στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Πρόκειται για επενδύσεις στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, που αναζητά τρόπους να απεξαρτηθεί από το μονοπώλιο της Κίνας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, πολύτιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, που είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση αλλά και για την αμυντική βιομηχανία, μετά και την ανακοίνωση του ReArm Europe.
«Ξεκινήσαμε με το γάλλιο και προχωράμε με το σκάνδιο και το γερμάνιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτηληναίος, από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Ευρώπη, ενώ έθεσε το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε συνάρτηση με το ενεργειακό κόστος. «Είναι ένα θέμα που δεν είχε την απαιτούμενη προσοχή από την ΕΕ», τόνισε.
Ρόλο κλειδί η Metlen στην αμυντική βιομηχανία
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ σχετικά με το γερμάνιο, παρατήρησε πως η Metlen θα διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην αμυντική βιομηχανία. «Θα έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε και θα σας στηρίξουμε», υπογράμμισε.
Ο ίδιος μάλιστα είπε πως η ΕΕ εξετάζει και δεύτερο γύρο ενίσχυσης για την παραγωγή κρίσιμων μετάλλων στην Ευρώπη και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν τώρα πιθανά νέα πρότζεκτ που σχεδιάζουν.
«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών. Είναι σημαντικό για την ΕΕ να ενισχύει έργα που μειώνουν την εξάρτηση. Το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει το 30% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αλουμίνα.
Δουλέψαμε στενά με τον Έλληνα επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα στο κολλέγιο των επιτρόπων για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ιδίως για τις κρίσιμες πρώτες ύλες που έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Séjourné.
Οι δασμοί
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση που προηγήθηκε δεν ήταν αληθινή διαπραγμάτευση.
«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη έχει απλώσει το χέρι της για συνεννόηση αλλά γνωρίζει πως να αντιδρά και πώς να απαντά σε τέτοιου είδους δασμολογική επίθεση. Θα έχουμε αντίστοιχα εμπορικά αντίποινα αν υπάρξουν τέτοιου είδους νέες ανακοινώσεις» είπε σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις για δασμούς του προέδρου Τραμπ.
Στρατηγικής σημασίας επένδυση
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ με την οποία αναγνωρίστηκε ως στρατηγικής σημασίας η επένδυση της Metlen στη Βοιωτία για την παραγωγή γαλλίου, που επίσης εντάσσεται στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Και τα τρία στοιχεία (γάλλιο, σκάνδιο και γερμάνιο) παράγονται κατά την επεξεργασία του βωξίτη για παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, που είναι η κύρια δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται κατά 98% από εισαγωγές για το γάλλιο και 87% για την αλουμίνα.
«Η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Σχετίζεται ευθέως με την αυτονομία και την ασφάλεια και της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση. Το τελευταίο διάστημα, νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική.
Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων. Η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας και βρίσκεται στο κέντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα».
Η επένδυση της Metlen
Η επένδυση της Metlen, προϋπολογισμού 295,5 εκατ. ευρώ, θα διασφαλίσει παραγωγική δυναμικότητα, σε ετήσια βάση, 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ γαλλίου (για πρώτη φορά). Έτσι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως.
Στις αρχές της εβδομάδας, με απόφαση της ΕΕ η επένδυση αναγνωρίστηκε ως στρατηγικής σημασίας καθώς ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης σε τρεις πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει λίστα με 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση στρατηγικών επιλογών της ΕΕ όπως η πράσινη μετάβαση, η ανάπτυξη αμυντικής ικανότητας κ.α. και για τις οποίες οι ανάγκες εφοδιασμού αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.
Το γάλλιο είναι υποπροϊόν της κατεργασίας βωξίτη και η παραγωγή του γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα, η οποία το 2023 επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές του.