Νέα
  • ΓΔ: 1618.16 +0.04%
  • Τζίρος: 146,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεράκτια Αιολικά: Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για το χωροταξικό - Πού κολλάει η ΚΥΑ

Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο / Πηγή: eletaen.gr
Θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο / Πηγή: eletaen.gr

Κρίσιμη σύσκεψη για το χωροταξικό των υπεράκτιων αιολικών και των ΑΠΕ πραγματοποιείται σήμερα απόγευμα στο Μαξίμου, με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη και των Γενικών Γραμματέων Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και Πέτρου Βαρελίδη και Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Πέρα από τα υπεράκτια, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τη νέα τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας, ορίζοντας ζώνες αποκλεισμού όπως και εκείνες που προσδιορίζει και για τις τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, οι 10 διεθνούς σημασίας ελληνικοί υγροτόποι, πυρήνες εθνικών δρυμών, τόποι κοινοτικής σημασίας του δικτύου Natura, τα εννέα «Απάτητα Βουνά», δάση και οι δασικές εκτάσεις (με εξαίρεση την προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ) κ.ά..

Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα το ποσοστό κάλυψης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια ορίζεται στο 3% του οικείου δήμου, προτείνεται απαγόρευση εγκατάστασή τους σε φυσικές λίμνες, ενώ επιτρέπονται σε τεχνητές λίμνες σε ποσοστό 10% της έκτασής τους.

Εν αναμονή εγκρίσεων η ΚΥΑ για τα off shore 

Το σχέδιο ανάπτυξης των off shore αιολικών πάρκων έχει κολλήσει σε καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για τον ορισμό των εν δυνάμει περιοχών να αναπτυχθούν, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που θα εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές, έχει έγκρισή της έχει κολλήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τα υπεράκτια είναι στις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αποτελεί και το πρώτο ορόσημαο για να εκκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης των διαδικασιών που απαιτούνται για να γίνει το 2027 ο πρώτος διαγωνισμός.

Αφού εγκριθεί η ΣΜΠΕ και εκδοθεί η ΚΥΑ θα γίνει γνωστή και η ομάδα της πρώτης φάσης με τις πρώτες 6 περιοχές που θα προηγηθούν χρονικά από τις συνολικά 23 που περιλαμβάνει. Ακολούθως η ΕΔΕΥΕΠ θα πρέπει να προχωρήσει σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε μια από τις έξι περιοχές και να τις θέσεις σε διαβούλευση και έγκριση για να γίνουν Προεδρικό Διάταγμα, με στόχο όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια ώστε το 2027 να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός.

Ταυτόχρονα η ΕΔΕΥΕΠ πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα αναλάβει να προχωρήσει τις απαραίτητες ανεμολογικές μελέτες.

Οι 6 περιοχές που φαίνεται να αποτελούν την πρώτη φάση του σχεδιασμού είναι:

  • Το «Κρήτη 1» (απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου),
  • Τη Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα),
  • Την περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου),
  • Τον Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου),
  • Τη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), και
  • Τη Δονούσα.

Μειωμένο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο

"Στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε διεθνές επίπεδο δείχνουν να έχουν χάσει την ορμή τους για λόγους συγκυριακούς που δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν", ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Πρόεδρός της, Παναγιώτης Λαδακάκος.

→ Διαβάστε επίσης: ΕΔΕΥΕΠ: Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για Υπεράκτια Αιολικά στην Ελλάδα

"Η χώρα μας πρέπει να καλύψει το χαμένο χρόνο και να κάνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται για προχωρήσει και να ωριμάσει τα έργα και να είναι παρούσα στη σωστή στιγμή, γιατί εκεί είναι το μέλλον. Μόνο αξιοποιώντας το αιολικό δυναμικό της θα μπορέσουμε να κάνουμε τη χώρα εξαγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ανταγωνιστικούς και παράλληλα να αποκτήσει μια δυναμική η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ανέφερε σχετικά, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών είναι που θα πηγαίνουμε όλη αυτή την ενέργεια", αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο για την απαραίτητη διεθνή διασύνδεση προς την Γερμανία, που είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί η Ελλάδα να εξάγει τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που σχεδιάζει να μπορεί να παράγει. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ