Αμετάβλητη διατήρησε και σήμερα ο ΟΠΕΚ την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2025, εκτιμώντας ότι οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές θα στηρίξουν την κατανάλωση, ενώ οι πιθανοί δασμοί στο εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ), η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2025 και κατά 1,43 εκατομμύρια bpd το 2026. Οι εκτιμήσεις αυτές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση
Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ βρίσκεται στο ανώτερο όριο των εκτιμήσεων του κλάδου, καθώς αναμένει συνεχή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος προβλέπει ότι η ζήτηση θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της μέσα στη δεκαετία, καθώς ο κόσμος στρέφεται σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η εμπορική πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές, ενδεχομένως δημιουργώντας ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που δεν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΠΕΚ δεν αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη το 2025.
«Μένει να φανεί πώς και σε ποιο βαθμό ενδεχόμενοι δασμοί και άλλα πολιτικά μέτρα θα επηρεάσουν την αγορά», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση. «Μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίδραση στις υφιστάμενες υποθέσεις [που σχετίζονται με την] ανάπτυξη».
Η αντίδραση της αγοράς
Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σταθερή μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΠΕΚ, με το αργό Brent να κινείται πτωτικά προς τα 76 δολάρια το βαρέλι.
Ο IEA εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2025 θα είναι 1,05 εκατομμύρια bpd, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο οργανισμών για το 2025 είναι μικρότερη σε σύγκριση με το 2024, όταν η απόκλιση είχε φτάσει σε ιστορικό υψηλό, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων σχετικά με τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης.
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους του όπως η Ρωσία, έχει εφαρμόσει μια σειρά μειώσεων στην παραγωγή από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά. Βάσει του τρέχοντος σχεδίου της, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από τον Απρίλιο.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!