Σημαντικές νέες προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΑΠΕ, καθώς από τη μια προχωράει γρήγορα η ανάπτυξη νέων που προστίθενται στο δίκτυο, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στην αδειοδοτική διαδικασία και στην έκδοση όρων σύνδεσης αλλά και το πρόβλημα των αυξανόμενων περικοπών που αυξάνει την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των νέων επενδύσεων.
Σε αυτά προστίθενται και μια διεθνή συγκυρία που αμφισβητεί την κλιματική και το ρόλο των ΑΠΕ δημιουργώντας μεγαλύτερες δυσκολίες.
Δυσπιστία για τις ΑΠΕ - Πυξίδα να έχουμε την έκθεση Ντράγκι
Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Πρόεδρος του φορέα, Παναγιώτης Λαδακάκος, "στη διεθνή σκηνή επικρατεί αστάθεια και αβεβαιότητα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση που δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Η αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής και η δυσφήμιση των ΑΠΕ αναμένεται να ενταθούν στο δημόσιο διάλογο. Η Ευρώπη και η χώρα μας παρότι βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας δείχνουν αμήχανες μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ενώ και η πολιτική αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία παίζουν το ρόλο τους.
Τα μηνύματα που εκπέμπουν δίνουν αίσθηση χαμηλής αυτοπεποίθησης και δημιουργούν φοβίες ότι κινδυνεύουν οι κόποι των τελευταίων δεκαετιών".
Η έκθεση Ντράγκι πρέπει να είναι πυξίδα στην εποχή των αναταράξεων που ζούμε. Ειδικά για την Ελλάδα, έχουμε φτάσει στο σημερινό επίτευγμα να πλησιάζουν οι ΑΠΕ στο 60% της παραγωγής ενέργειας. Αδειοδοτικό και χωροταξικό πλαίσιο και ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη υπάρχουν ατέλειες και ελλείψεις στην ηλεκτρική αγορά ενέργειας που εμποδίζουν το φθηνό ρεύμα των ΑΠΕ να περνάει αυτόματα στον καταναλωτή.
→ Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ερχεται νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των περικοπών στις ΑΠΕ
H ανάπτυξη των αιολικών πάρκων συνεχίζεται και το 2025 ήδη κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί έργα που αθροίζουν 1,1 GW. H συνολική αιολική ισχύς εντός της επόμενης διετίας που θα είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο θα ξεπερνάει τα 6,5 GW.
Όσον αφορά τα προβλήματα, o Παναγιώτης Λαδακάκος αναφέρθηκε στις περικοπές πράσινης ενέργειας, στις ευέλικτες τιμές και στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο, που είναι θέματα μεγάλης σημασίας για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Τόνισε ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο γιατί η παράταση της αβεβαιότητας αυξάνει τα ρίσκα και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των νέων επενδύσεων. Πέρα από τα ζητήματα που δημιουργεί η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, σημείωσε, ότι πιεστικό παραμένει και το θέμα της αδειodοτικής διαδικασίας καθώς οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Κράτους αδυνατούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και ισότιμα την αδειοδοτική διαδικασία.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Θα λυθούν τα τεχνικά ζητήματα
"Με παραγωγή αιολικής ενέργειας πάνω από 5 GW η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 κορυφαίεες χώρες στη διείσδυση των ΑΠΕ. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και διαβεβαιώνω οτι το Υπουργείο είναι πάντα εκεί να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε", είπε μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
"Η βούλησή μας είναι όλα τα τεχνικά προβλήματα να λυθούν και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των έργων", τόνισε.