Νέα
  • ΓΔ: 1469.32 +0.36%
  • Τζίρος: 87,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΕ: Το σχέδιο Στάσση για την πράσινη ΔΕΗ των 5 χωρών και η στρατηγική εξάπλωση στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Το βλέμμα εκτός συνόρων στρέφει με ένταση η ΔΕΗ, με στόχο να ενισχύσει έτι περαιτέρω την εξωστρέφειά της και να εδραιώσει την θέση της στα Βαλκάνια αλλά και σε όλη την ΝΑ Ευρώπη ως ηγέτης της ενεργειακής αγοράς και της πράσινης μετάβασης

Δεν είναι τυχαίο πως τα 3GW από τα 6,3GW που στοχεύει να προσθέσει στο portfolio των ΑΠΕ της έως το 2027 η Διοίκηση του Γιώργου Στάσση, δηλαδή σχεδόν το 50%, αφορούν σε έργα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία. Στη Ρουμανία η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ είναι ήδη ισχυρή μετά και την εξαγορά της Enel.

Το σχέδιο της εξωστρέφειας

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του στρατηγικού σχεδίου 2025 – 2027 το οποίο παρουσίασε η ΔΕΗ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τον περασμένο Νοέμβριο, εξηγήθηκε αναλυτικά το σχέδιο της εξωστρέφειας, ώστε η ΔΕΗ να «κλειδώσει» την ισχυρή της θέση ως καθετοποιημένος παίκτης, που διαθέτει ένα διαφοροποιημένο portfolio ΑΠΕ, τόσο σε τεχνολογίες όσο και γεωγραφικά.

Στόχος, φυσικά, είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ισχυρή μεταβλητότητα των τιμών (λόγω και της στοχαστικότητας των ΑΠΕ) που θα χαρακτηρίζει ως τάση την αγορά το επόμενο διάστημα σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις. Αλλά και να εκμεταλλευτεί η εταιρεία τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούν οι διασυνδέσεις των ηλεκτρικών δικτύων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σε χώρες όπως η Ιταλία επικρατούν συνήθως υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που την καθιστούν αρκετά ελκυστική για μεγάλους παίκτες της αγοράς όπως η ΔΕΗ. 

Οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών που ο Όμιλος ΔΕΗ δραστηριοποιείται, μπορούν να τις εξασφαλίσουν σημαντικές ευκαιρίες, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση ενέργειας, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και ένα χαρτοφυλάκιο έργων διαφοροποιημένου κινδύνου.  

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της ΔΕΗ, άλλωστε, μέχρι σήμερα είναι το καθετοποιημένο μοντέλο που εφαρμόζει. Το γεγονός ότι είναι και παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας δημιουργεί μία φυσική αντιστάθμιση των κινδύνων σε μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Περισσότερα assets ΑΠΕ στο εξωτερικό

Στο πλαίσιο αυτό, με εξαγορές, συνέργειες και κατασκευή ΑΠΕ, η ΔΕΗ «χτίζει» ένα χαρτοφυλάκιο με assets που διαφοροποιούνται τόσο τεχνολογικά (κυρίως φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά, μπαταρίες, όπως επίσης και ευέλικτες μονάδες) όσο και γεωγραφικά (από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, έως την Κροατία και την Ιταλία). Η μεγάλη δύναμη πυρός παραμένει εντός των τειχών, στην Ελλάδα, ωστόσο η εξωστρέφεια ενισχύεται. 

Όπως αποκαλύπτεται από το στρατηγικό σχέδιο 2025 – 2027: 

  • Σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς ΑΠΕ σε λειτουργία αγγίζει τα 5,5GW με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς υπέρ των ελληνικών assets (4,1GW δηλαδή το 74,5% στην Ελλάδα και 1,4 GW στο εξωτερικό) 

Ωστόσο είναι περισσότερο από εμφανές, πως ο σχεδιασμός της Διοίκησης είναι αυτή η αναλογία να ανατραπεί με περισσότερα assets στο εξωτερικό

  • Ο στόχος είναι το 2027 οι ΑΠΕ σε λειτουργία να φτάσουν στα 11,8GW. Δηλαδή χρειάζονται επιπλέον 6,3GW για να πιαστεί ο στόχος. 
  • Τα μισά από τα 6,3GW που θα ηλεκτριστούν από το 2025 έως το 2027, δηλαδή σχεδόν το 50% (3GW), θα είναι χτισμένα στο εξωτερικό.  

Μάλιστα, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν την επόμενη 3ετία είναι ήδη σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών). Πρόκειται για 3,8GW τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και κατανέμονται ως εξής: 

  • Ελλάδα ⇒ 1,937GW
  • Ρουμανία ⇒ 1,499GW
  • Βουλγαρία ⇒ 165MW
  • Ιταλία ⇒ 160MW

Συνεπώς από τα εξασφαλισμένα και δρομολογημένα ΑΠΕ τα 1,824GW δηλαδή το 48% αφορά σε έργα στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 52% σε έργα στην Ελλάδα. 

Από τα εξασφαλισμένα και δρομολογημένα ΑΠΕ τα 1,824GW δηλαδή το 48% αφορά σε έργα στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 52% σε έργα στην Ελλάδα

Η δυναμική της Ιταλίας

Για την υλοποίηση των υπολοίπων 2,5GW έως τα 11,8GW ο Όμιλος ΔΕΗ έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη (συνολικά 22,5GW) για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη ανακοίνωση για τον ηλεκτρισμό 32MW στην Ιταλία ήταν… μόνο η αρχή, σημειώνουν πηγές της εταιρείας. Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη 11/12 την έναρξη λειτουργίας δυο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών Carcarello και Luxenia στην κεντρική Ιταλία εγκατεστημένης ισχύος 20MW και 12MW αντίστοιχα. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας των δύο σταθμών αναμένεται να ξεπεράσει τις 60 GWh, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 15.000 νοικοκυριών. 

«Η είσοδος του Ομίλου ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά της Ιταλίας, καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στρατηγική του Ομίλου να είναι κυρίαρχος ενεργειακός πυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ξεκινούν τη λειτουργία τους είναι μόνο η αρχή. Στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας προβλέπονται συνεχείς παραδόσεις έργων μέχρι το 2027. Ενισχύουμε συνεχώς το πράσινο χαρτοφυλάκιό μας, με γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά, για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την πράσινη μετάβαση και τη διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο αν. Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος

Ειδικά η Ιταλία και η Κροατία είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ΑΠΕ, αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Η Ιταλία, άλλωστε, μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την κεντρική Ευρώπη και μπορεί να ανοίξει την «πύλη» των αγορών ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης στη ΔΕΗ. Είναι μια μεγάλη, βιομηχανική χώρα, που συμμετέχει στο κλαμπ των 7 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, στους G7, έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ, ενώ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρεύματος στην Ευρώπη. 

Η σημασία της Ρουμανίας

Παράλληλα με την δυναμική «είσοδο» σε Ιταλία και Κροατία, η ΔΕΗ ενισχύει και το αποτύπωμά της στη Ρουμανία. Πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς 629MW της Evryo Group στη Ρουμανία, η οποία ελέγχεται από την Macquarie Asset Management. Η συγκεκριμένη εξαγορά ενίσχυσε την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, καθώς προστέθηκαν μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί (600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου και 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε λειτουργία, καθώς και επιπλέον 145MW έργων υπό ανάπτυξη). 

Η PPC Romania έχει 3,2 εκατομμύρια πελάτες τους οποίους προμηθεύει με 10,4TWh ενέργειας ετησίως, την οποία κατά κύριο λόγο δεν παράγει η εταιρεία και γι’ αυτό η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη λόγω καθετοποιημένου μοντέλου. Έτσι, στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου μέχρι το 2027 περιγράφεται ότι η παραγωγή από ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία θα αυξηθεί σημαντικά από 1TWh σήμερα σε 5TWh το 2027. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες μονάδες θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ΑΠΕ, σύμφωνα με τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. 

«Νιώθουμε απολύτως σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους που παρουσιάζουμε»υπογράμμισε ο Γιώργος Στάσσης στην πρόσφατη παρουσίαση του αναθεωρημένου στρατηγικού πλάνου 2025 – 2027 στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως το 2027 η εταιρεία θα έχει capacity 11,8GW, εξηγώντας πως η ολοκλήρωση των έργων θα επιταχύνει όσο προχωρά η ωρίμανση.

Οκ. Στάσσης πάντως εξήγησε πως σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ δεν είναι σε αναζήτηση νέων assets καθώς το portfolio της έχει αρκετά έργα, ωστόσο αν... πέσει στο δρόμο της ένα σημαντικό αιολικό – κυρίως κοιτάζει τα αιολικά – που ταιριάζει στο προφίλ της δεν θα το απορρίψει. 

«Το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027 έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο. Επενδύουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ για να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, προσθέτοντας:

«Με ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική, δημιουργούμε τον ηγέτη της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ