Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ηγέτης της πράσινης μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη με επενδύσεις 10 δισ. έως το 2027

Η λέξη κλειδί είναι growth! Με την φράση αυτή συνοψίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το στρατηγικό πλάνο 2025 - 2027 που παρουσίασε χθες η ΔΕΗ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

Ανάπτυξη την οποία «κλειδώνουν» επενδύσεις 10 δισ. ευρώ έως το 2027 με στόχο τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε έναν «πράσινο» και πελατοκεντρικό όμιλο. 

Καθώς η έκρηξη επενδύσεων στις ΑΠΕ θα συνοδεύεται από το πλήρες σβήσιμο των «φουγάρων» του ακριβού λιγνίτη το 2026, η ΔΕΗ θα μπει στο 2027 ως πρωταθλητής της πράσινης μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη.  Ο κορυφαίος ενεργειακός παίχτης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ισχυρή μεταβλητότητα των τιμών με ένα διαφοροποιημένο - τεχνολογικά όσο και χωρικά - portfolio. 

Η πλήρης απολιγνιτοποίηση είναι κομβικό σημείο για την εταιρεία, καθώς «απαλλάσσεται» από ένα ακριβό πλέον και ρυπογόνο asset που ανήκει στο παρελθόν. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. 

Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. 

Σύμφωνα, άλλωστε, με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων.

Ψηλά οι στόχοι

Οι στόχοι για τα επόμενα τρία χρόνια μπαίνουν ψηλά, ώστε η εταιρεία να περάσει στη δεύτερη φάση της ενεργειακής της μετάβασης και στην ανάπτυξή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κεντρικός στόχος του επικαιροποιημένο στρατηγικού σχεδίου για την τριετία 2025-2027, είναι μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας, με ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. 

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση της εταιρείας χθες, οι επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή και νέες λύσεις για τους πελάτες σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, μαζί με την πλήρη απολιγνιτοποίηση που θα επιτευχθεί το 2026, θα οδηγήσουν το EBITDA του Ομίλου να ανέλθει σε 2,7 δισ. ευρώ το 2027.

Είμαστε πολύ πιο δυνατοί, έχουμε καθαρό σχέδιο ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε τους ανθρώπους να το κάνουν

«Είμαστε πολύ πιο ώριμοι πλέον στα έργα μας, είμαστε πολύ πιο δυνατοί, έχουμε καθαρό σχέδιο ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε τους ανθρώπους να το κάνουν», επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ειδικότερα, σχεδιάζει ανάπτυξη 6,3 GW ΑΠΕ από σήμερα μέχρι και το 2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. 

Ήδη, σήμερα, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).

Ανθεκτικό σχέδιο ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ μίλησε για ένα επενδυτικό σχέδιο που είναι «ανθεκτικό» και θα εκτελεστεί με ασφάλεια, αλλά και με προσιτό οδικό χάρτη για τους πελάτες. «Νιώθουμε πάρα πολύ σίγουροι ότι θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε», επανέλαβε. 

Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. 

«Θα είμαστε πολύ επιλεκτικοί και θα διαλέξουμε τα καλύτερα έργα για να πορευτούμε τα επόμενα χρόνια», ξεκαθάρισε ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επισημαίνοντας πως τα 2,5GW ΑΠΕ που απομένουν για να επιτευθχεί ο στόχος των 11,8GW το 2027 θα προέλθουν από ένα ισχυρό pipeline συνολικού ύψους 22,5GW. 

Εξ αυτών το 7%, δηλαδή 1,5GW είναι σε φάση υψηλής ωριμότητας, ενώ 5,9GW είναι σε στάδιο μεσαίας ωρίμανσης. 

Γι αυτό και «νιώθουμε απολύτως σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους που παρουσιάζουμε», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ωριμότητα των έργων ΑΠΕ που πλέον είναι μεγάλη. 

Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως το 2027 η εταιρεία θα έχει capacity 11,8GW, εξηγώντας πως η ολοκλήρωση των έργων θα επιταχύνει όσο προχωρά η ωρίμανση.

Ευέλικτες μονάδες 

Εκτός από τις ΑΠΕ, η ΔΕΗ προγραμματίζει ανάπτυξη 1,8 GW ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με μονάδες όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, peakers (μικρές ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που ενεργοποιούνται εύκολα στα peaks της ζήτησης) και υδροηλεκτρικά έργα τα οποία αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ και παράγουν μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερη. 

Με την ανάπτυξη των ευέλικτων μονάδων (1,8 GW) και την σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ η ΔΕΗ θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς και κυρίως την μεταβλητότητα των τιμών, ώστε να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον υψηλών και χαμηλών τιμών με ισχυρή μεταβλητότητα. 

Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση. 

Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. 

Ο κ. Στάσσης διευκρίνισε πως η απόφαση για την τύχη της Πτολεμαίδα 5 θα ληφθεί στα τέλη του 2025, εξηγώντας πως το πιθανότερο είναι να στραφεί ως μονάδα στο φυσικό αέριο είτε ως CCGT είτε ως Peaker. 

Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική. Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. 

Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος. 

Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά

Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας).

«Κοιτάμε μόνο αιολικά»

Η πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2026 θα συνοδευτεί από σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου λόγω διασυνδέσεων νησιών, με στόχο τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.

Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως.

Οκ. Στάσσης πάντως εξήγησε πως σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ δεν είναι σε αναζήτηση νέων assets kαθώς το portfolio της έχει αρκετά έργα, ωστόσο αν... πέσει στο δρόμο της ένα σημαντικό αιολικό – κυρίως κοιτάζει τα αιολικά – που ταιριάζει στο προφίλ της δεν θα το απορρίψει. 

«Το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027 έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο. Επενδύουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ για να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, προσθέτοντας:

«Επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη ενέργεια και την ευέλικτη παραγωγή, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας. 

Επενδύουμε σε νέες ενεργειακές λύσεις προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας. Επενδύουμε σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα. 

Με ορθολογισμό, επιλέγουμε αποδοτικές επενδύσεις, αφήνουμε ολοκληρωτικά πίσω μας τον  ασύμφορο πια λιγνίτη και δημιουργούμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πελάτες, μετόχους, εργαζομένους, πάντα με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. 

Η υγιής οικονομική μας ανάπτυξη θα μας οδηγήσει σε EBITDA πάνω από 2,7 δισ. ευρώ το 2027 και πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2030. Ο Όμιλος ΔΕΗ μεγαλώνει ακόμα πιο γρήγορα και εκμεταλλεύεται έγκαιρα τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση. 

Με ξεκάθαρο όραμα και στρατηγική, δημιουργούμε τον ηγέτη της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Νέες λύσεις στο retail

Επίσης προωθεί νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες όπως συνέργειες με τον Κωτσόβολο, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης.

Στη στρατηγική της είναι η επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου και στη Ρουμανία, με ισχυρή ανάπτυξη ΑΠΕ για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγάλης πελατειακής βάσης της PPC Romania.

Ταυτόχρονα προχωρά τη σταθερή ανάπτυξη των δικτύων της, σε Ελλάδα και Ρουμανία όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση (CAGR) την τριετία και να ανέλθει σε 6 δισ. ευρώ το 2027.

Στους στόχους είναι και η συνεχής μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2040. 

Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΔΕΗ, όπως επικυρώθηκαν πρόσφατα από το SBTi, περιλαμβάνουν μείωση 73,7% έως το 2030 και 98,6% ως το 2040 των Scope 1 & 2 εκπομπών αερίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ