Την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού αντίστοιχου με τα πλαφόν στην χονδρική αγορά, ο οποίος λειτουργούσε κατά την διάρκεια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την ανάκτηση των υπερεσόδων όταν αυτά αυξάνονται σε ακραία νούμερα που δεν αιτιολογούνται - όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι - από το πραγματικό κόστος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που με όχημα τον μηχανισμό θα συνδράμει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μείνει έξω από τις επιδοτήσεις όλους τους τελευταίους μήνες και... τραβούν το κάρο των αυξήσεων.
Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις είναι πως δεν μπορούν εύκολα να επιδοτηθούν, καθώς η επιδότησή τους από το κράτος προσκρούει στον κανονισμό της Ε.Ε. σχετικά με τις «κρατικές ενισχύσεις».
Ωστόσο η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, είναι αποφασισμένη η λύση που θα εφαρμόσει να είναι «ενιαία για όλη την αγορά της Ελλάδας» - όπως λέγεται χαρακτηριστικά - δηλαδή να αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.
Γι αυτό και οι ενισχύσεις ή το «ψαλίδι» των δυνητικών αυξήσεων στους λογαριασμούς θα εφαρμοστεί με έναν «έξυπνο» τρόπο που δεν θα... χτυπάει στους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Στόχος του νέου μηχανισμού, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τις κοινοτικές αρχές, είναι να ανακτά τα υπερέσοδα που προκύπτουν, όταν στην χονδρεμπορική αγορά εμφανίζονται «ακραίες τιμές» που δεν αιτιολογούνται επαρκώς από το πραγματικό κόστος.
«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε υπερέσοδα με ευθύνη τις προβληματικές διασυνδέσεις, εφόσον φταίνε οι διασυνδέσεις για την αύξηση των τιμών», σημειώνουν αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, παρατηρώντας πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται τιμές 2 και 3 φορές πάνω από τις αντίστοιχες τιμές του φυσικού αερίου.
Το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου οι τιμές ήταν τσιμπημένες, παρατηρούν ενεργειακοί αναλυτές, αλλά η Ελλάδα ήταν 20η, δηλαδή χαμηλά. Το τελευταίο 5ήμερο όμως επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της ανισορροπίας και της μίνι ενεργειακής κρίσης που ζήσαμε το καλοκαίρι.
Γι αυτό και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης θα δεχθεί στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου κλιμάκιο από την Κομισιόν για να διαπραγματευτούν την λύση αυτού ακριβώς του προβλήματος.
Ο κ. Σκυλακάκης ερωτηθείς σχετικά με τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «το φαινόμενο είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, για να υπάρξει ένα μηχανισμός που να προστατεύει την ΝΑ Ευρώπη από την εμφάνιση τόσο υψηλών τιμών».
«Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών, θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε, μιλώντας στον REALFM και τον Νίκο Στραβελάκη.
«Υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις δεν έχουμε αρκετές διασυνδέσεις για να λειτουργήσει σωστά, και πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε αυτές οι δυσλειτουργίες της χονδρικής να μην επιτρέπεται να περνούν στη λιανική αγορά. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία μας και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή» τόνισε.
Ο κ. Σκυλακάκης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, για το είδος της παρέμβασης, εν όψει και της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για αυτό το θέμα, και επανέλαβε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, που δεν αντανακλούν πραγματικά κόστη, να περάσουν στον καταναλωτή».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι μεγαλύτερο κατά 20% σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. «Από τη στιγμή που ανεβαίνει το ρεύμα έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα η επιδότησή του. Η επιδότηση αυτή είναι μεγαλύτερη γιατί το ρεύμα είναι πιο καθαρό από το πετρέλαιο, πολύ πιο καθαρό, αφού έχουμε πάνω από 50% σε ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής του».
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το είδος τιμολογίου που θα πρέπει να επιλέξουν οι καταναλωτές, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από το ενεργειακό προφίλ του καθενός. «Εμείς σταδιακά, το μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών που δεν παρακολουθούν την αγορά και που δεν έχουν υψηλές καταναλώσεις -για να έχει νόημα να “κυνηγούν” τις προσφορές-, ειδικά τους ευάλωτους, θα τους διευκολύνουμε με διάφορους τρόπους για να έχουν μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην τιμή του ρεύματος και να μην απασχολούνται με τα σκαμπανεβάσματα των τιμών του». Ωστόσο επισήμανε πως όταν το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή αφορά μεγαλύτερες καταναλώσεις, ο τελευταίος μπορεί να θέλει να έχει τη δυνατότητα μιας ενεργητικής διαχείρισης του προφίλ του, της κατανάλωσής του δηλαδή, οπότε θα πρέπει να επιλέξει και το κατάλληλο τιμολόγιο.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η νέα ηλεκτρική αγορά ενέργειας θα έχει αυτές τις βίαιες αναταράξεις, ωστόσο η πορεία θα είναι
γενικά πτωτική στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι «αυτοί οι οποίοι εμποδίζουν πολιτικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον της φθηνής ενέργειας το οποίο έρχεται, στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές. Έχει μεταβατικά και κάποιο φυσικό αέριο, ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες είναι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Αυτές προσφέρουν φθηνή ενέργεια στον καταναλωτή».
Μαρινάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες στο θέμα των τιμών
Στο ίδιο μήκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος άφησε και ανοιχτό παράθυρο για νέα στήριξη των πολιτών σε περίπτωση που ξεφύγουν τα τιμολόγια του ρεύματος.
«Να ξεχωρίσουμε τις τιμές χονδρικής με τις τιμές λιανικής. Πράγματι υπάρχουν ημέρες που οι τιμές χονδρικής στη χώρα μας είναι αυξημένες, όπως και συνολικά στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση που είναι αποτέλεσμα μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης χωρίς να έχουν ευθύνη», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Με μια σειρά από παρεμβάσεις, έχουμε καταφέρει να κρατηθούν οι τιμές χαμηλότερα και να μην πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρογκες αυξήσεις, για τις οποίες προφανώς δεν ευθύνονται. Έχουμε δώσει πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που καταστεί ξανά τέτοια ανάγκη εννοείται πως θα υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη…
Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες ενδεχόμενες αυξήσεις χονδρικής στη λιανική. Και δεν θα επιτρέψει το κράτος κάποιοι να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών… Δεν ποινικοποιείται το κέρδος, αλλά η κερδοσκοπία. Και επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοια εργαλεία να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε ξανά», σχολίασε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!