Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει η συζήτηση για τα πυρηνικά: Εξοικονόμηση εως 1 δισ. το χρόνο και φτηνοτερο ρεύμα με SMRs

Την πρώτη μελέτη κόστους οφέλους για τα οφέλη που θα είχε για την ελληνική αγορά η είσοδος πυρηνικών, και ειδικότερα μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων παρουσίασε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιιστημίου Θεσσαλονίκης Παντελής Μπίσκας μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. 

 Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (Small Modular Reactors, SMRs) είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν δυναμικότητα παραγωγής ισχύος έως 300 MW(e) ανά μονάδα, μέγεθος το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας των παραδοσιακών πυρηνικών αντιδραστήρων. 

Οι SMRs, οι οποίοι μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα,  το μέγεθός τους είναι ένα κλάσμα του μεγέθους ενός συμβατικού αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας και ο σχεδιασμός τους καθιστά δυνατή τη συναρμολόγηση τους και τη μεταφορά τους. 

Η μελέτη του κ. Παντελή Μπίσκα, παρουσίασε τρία σενάρια, μικρής ισχύος 648 MW, μεσαίας ισχύος 1,54 GW και μεγάλης ισχύος 3,088 GW και ακολούθως παρουσίασε τα οφέλη και τους κινδύνους του κάθε σεναρίου.

Διαβάστε επίσης: Αποθήκευση ενέργειας: Η στρατηγική του ΥΠΕΝ για δυναμικότητα έως 3 GW

Η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση της τιμής της ενέργειας στην αγορά  θα ήταν από 3,3% ως 25% ανάλογα τα σενάρια και η επίπτωση στο κόστος του καταναλωτή θα ήταν από 3 ευρώ μέχρι 25 ευρώ στην μεγαβατώρα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου πέφτει πάρα πολύ από 21% μέχρι 62% ανάλογα το κάθε σενάριο με μείωση  κόστους από 222 εκ. ευρώ το χρόνο μέχρι 657 εκ. ευρώ και με επιπλέον εξοικονόμηση κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 134 εκ. μέχρι 344 εκ. το χρόνο, οπότε συνολικά η εξοικονόμηση και σε αέριο και σε ρύπους θα ήταν  από 356 εκ. ευρώ μέχρι 1 δις. το χρόνο σε ετήσια βάση. 

 Για τον επενδυτή, που θέλει να κατασκευάσει μια τέτοια μονάδα και να τη λειτουργεί για 20 χρόνια στην Ελλάδα, το κόστος επένδυσης είναι από 1,9 μέχρι 3,9 δις. δηλαδή 5,5 με 11,5 ευρώ/κιλοβάτ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια τέτοια μονάδα θα έχει 126.000 ευρώ/μεγαβατ/ έτος κόστος λειτουργίας και συντήρησης. 

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Σε πλήρη εξέλιξη η προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της Gazprom στη Διαιτησία

Η αποδοτικότητα

Όσον αφορά την αποδοτικότητα μιας τέτοια επένδυσης, όταν δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό δηλαδή στο σενάριο που δεν έχουν μπει πολλές μονάδες πυρηνικών και έχει μόνο 650MW στο σύστημα έχει ένα IRR από 12,7% μέχρι 5%. 

Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα SMR έχουν μια σημαντική επίπτωση σε μια αγορά όπως της Ελλάδας, προσφέρουν μείωση κατανάλωσης αερίου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μείωση της τιμής για τον τελικό καταναλωτή. Αν όμως κανιβαλιστούν μεταξύ τους, δεν θα είναι καμιά τέτοια μονάδα βιώσιμη, ενώ αν συνολικά γίνουν μέχρι 600-700 MW, ενδεχομένως θα έχουμε μια καλή οικονομική βιωσιμότητα. 

Επίσης τόνισε ότι στοίχημα για τις επενδύσεις αυτές επειδή είναι μεγάλες είναι αν μπορούν αν εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ