Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Χατζίκος (Siemens) στην «Η»: Η τεχνολογία εργαλείο στη διαχείριση του νερού και της κλιματικής κρίσης

Η τεχνολογία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του νερού όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη μεταφορά του τόνισε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO της Siemens στην Ελλάδα, στην εσπερίδα «Η απειλή της λειψυδρίας και το πολύτιμο νερό» που διοργάνωσαν η ΗΜΕΡΗΣΙΑ και το ΕΘΝΟΣ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Παράλληλα, εξήγησε πώς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά δίδυμα, τις οποίες εφαρμόζει σε συνεργασία με την Siemens η ΕΥΑΘπαρέχουν λύσεις για τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων και τη βελτίωση της απόδοσης των φρεατίων και των δικτύων, προωθώντας την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση. 

Εμείς ως Siemens όχι μόνο φέρνουμε στην Ελλάδα την κατάλληλη τεχνολογία, αλλά βλέπουμε και ποια είναι τα best practices παγκοσμίως, ώστε να έχουμε αρκετό νερό και με το χαμηλότερο κόστος

Πώς η τεχνολογία βοηθά στην ορθή διαχείρηση του νερού

«Το νερό γίνεται ένα αγαθό το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε σωστά κι εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει στην ορθή διαχείριση του νερού. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και με την τεχνολογία προσπαθούμε να καταστήσουμε πιο ορθολογικό και λιγότερο ενεργοβόρο τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε το νερό στους καταναλωτές.

Η τεχνολογία έχει πραγματικές λύσεις. Εμείς ως Siemens όχι μόνο φέρνουμε στην Ελλάδα την κατάλληλη τεχνολογία, αλλά βλέπουμε και ποια είναι τα best practices παγκοσμίως, ώστε να έχουμε αρκετό νερό και με το χαμηλότερο κόστος» τόνισε ο κ. Χατζίκος.

Τα ψηφιακά δίδυμα 

Ο CEO της Siemens, μιλώντας στην ημερίδα της «Η», επισήμανε πόσο σημαντική είναι στην εποχή των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης η πρόβλεψη και η έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ εξήγησε τιι είναι τα «ψηφιακά δίδυμα - digital twins» και με ποιο τρόπο βοηθούν στην πρόβλεψη των ακραίων φαινομένων.

«Τα ψηφιακά δίδυμα βρίσκουν διάφορες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση του νερού ή στα κτίρια. Το ψηφιακό δίδυμο μεταφέρει τον πραγματικό κόσμο σε ένα ψηφιακό κόσμο και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα πολύ εύστοχα να προσομοιώνεις τις πραγματικές συνθήκες ψηφιακά, με στόχο να τις βελτιώνεις και να προλαμβάνεις».

Η ΕΥΑΘ «παρακολουθεί» ψηφιακά μέσω ΑΙ τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων και της αποχέτευσης, ώστε να προλαμβάνει υπερχειλίσεις, διαρροές και άλλα προβλήματα

Με τα ψηφιακά δίδυμα μπορείς να εντοπίζεις τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν, τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης, να βλέπεις δηλαδή πώς μπορείς να παράγεις αποδοτικότερα με λιγότερο κόστος, εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της Siemens στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως, η ΕΥΑΘ «παρακολουθεί» ψηφιακά μέσω ΑΙ τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων και της αποχέτευσης, ώστε να προλαμβάνει υπερχειλίσεις, διαρροές και άλλα προβλήματα. 

«Υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές που πλέον ως Siemens φέρνουμε στα κτίρια», εξήγησε ο κ. Χατζίκος. «Με αυτή την τεχνολογία βλέπουμε το πραγματικό ενεργειακό αποτύπωμα ενός κτηρίου και πώς πρέπει να το βελτιώσουμε. Tα αποτελέσματα είναι θεαματικά», εξήγησε ο CEO της Siemens, προσθέτοντας πως  στόχος ως Siemens στην Ελλάδα είναι να συστήσει πιο εντατικά τις τεχνολογικές αυτές λύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Τα έξυπνα φρεάτια

Ο Σπύρος Λάκκας, Head of OEM & Vertical Sales, Digital Industries της Siemens, υπεύθυνος για τη συνεργασία με την ΕΥΑΘ, εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στα φρεάτια της ΕΥΑΘ. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη και αποτροπή περιστατικών υπερχείλισης, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας το κόστος συντήρησης.

«Με τις ολοένα και πιο έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούνται συχνά προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων μέσα στην πόλη. Γι αυτό και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ καταφέραμε και φέραμε στην Ελλάδα μια λύση η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορέσει να προβλέψεις τις εμφράξεις στα παντορροϊκά δίκτυα (συνδυασμένα δίκτυα ομβρίων και λυμμάτων), που διαθέτει η ΕΥΑΘ στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Εφαρμόζοντας τεχνητή νοημοσύνη κάνουμε μετρήσεις υπογείως στα φρεάτια χωρίς να υπάρχει καμία όχληση στους πολίτες. Έχουν έτσι έγκαιρα ειδοποίηση οι τεχνικοί του δικτύου αποχέτευσης, ότι αρχίζει να δημιουργείται μια ανώμαλη συμπεριφορά και πάμε για έμφραξη. Ειναι πρόληψη, προγνωστική συντήρηση στο δίκτυο αποχέτευσης». Ο κ. Λάκκας είπε πως το εν λόγω σύστημα που εφαρμόστηκε στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία,είναι παγκόσμιο reference και για την ίδια τη Siemens. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ