Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερταμείο: Με 10% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας - Τέσσερις «μνηστήρες» για τις Ελληνικές Αλυκές

Ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου

Με 10% θα διατηρήσει τη συμμετοχή του το Υπερταμείο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Παράλληλα, ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις επενδυτές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, ενώ υπάρχουν πολλές επαφές και συνεργασίες με το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO, το Υπερταμείο θα υιοθετήσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο από την 1η Ιανουαρίου 2025, το οποίο θα σηματοδοτήσει την «ενηλικίωση» του ταμείου και την εξέλιξή του σε ένα πραγματικό Sovereign Wealth Fund (SWF). «Με το προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο, που ολοκληρώνεται επιτυχώς φέτος, επικεντρωθήκαμε στη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας για τις επόμενες γενιές. Για αυτό, ακόμα και αν βρίσκουμε διαχειριστές, όπως στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου μαζί με τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί, θα παραμείνουμε με ποσοστό 10%. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και τη σωστή πρόοδο των πραγμάτων, ώστε να υπάρχει αξία για την κοινωνία», τόνισε.

Το Υπερταμείο έχει θέσει στόχο να ολοκληρώσει την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας εντός του έτους, επιλέγοντας τον προτιμητέο επενδυτή μέχρι τον Νοέμβριο. Η παραχώρηση του αεροδρομίου, η οποία θα έχει διάρκεια 40 ετών, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τεσσάρων σχημάτων: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - GMR Airports, Μυτιληναίος – Corporation America Airports, Egis Airport – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Aéroports de la Côte d’Azur και Fraport AG – Delta Airport Investments – ΠΗΛΕΑΣ (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).

Σε επόμενο στάδιο αναμένεται η δημοσίευση του διαγωνισμού για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχουν ανατεθεί στο Υπερταμείο. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα επιδιωχθεί η διατήρηση ενός ποσοστού από το Υπερταμείο. Ωστόσο, το τελικό σχήμα παραμένει υπό εξέταση, καθώς τα 22 αεροδρόμια που θα δημοπρατηθούν δεν παρουσιάζουν το ίδιο εμπορικό ενδιαφέρον.

Τέσσερις οι ενδιαφερόμενοι για τις Ελληνικές Αλυκές

Έχοντας οδηγήσει τις Ελληνικές Αλυκές σε πορεία κερδοφορίας, το Υπερταμείο είναι στη διαδικασία προετοιμασίας για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ο οποίος θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Στο αρχικό στάδιο, θα καθοριστεί το προφίλ του επενδυτή που θα ενισχύσει τη δυναμική της εταιρείας σε νέα προϊόντα και εξαγωγές. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια εταιρεία μεταποίησης άλατος είτε μια εταιρεία λιανικής με παρουσία στην αγορά. Πριν καν αρχίσει η επίσημη διαδικασία, υπάρχουν ήδη τέσσερις ενδιαφερόμενοι, από Ελλάδα και Κύπρο. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει λιγότερο από 60% της εταιρείας, ενώ το Υπερταμείο θα διατηρήσει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο. Σήμερα, μετά την εξαγορά του 24,81% που κατείχε η «ΚΑΛΑΣ ΑΕ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπερταμείο κατέχει το 80% και το υπόλοιπο 20% ανήκει σε δήμους.

Να σημειωθεί ότι το 2022, οι Ελληνικές Αλυκές πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας, με έσοδα 9,06 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,77 εκατ. ευρώ.

Το Υπερταμείο πρωταγωνιστεί στη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία

Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του εφαρμόζουν στρατηγικές ESG, ενσωματώνοντάς τις στις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το Υπερταμείο διαδραματίζει διπλό ρόλο: ως Ενεργός Μέτοχος στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του και ως Υπεύθυνος Επενδυτής στην ελληνική οικονομία. Το 2024, η Ελλάδα, χάρη στις επιδόσεις του Υπερταμείου στη βιώσιμη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με έμφαση στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ανθεκτικότητα, ανέβηκε στη 12η θέση στην κατάταξη του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard, βελτιώνοντας τη θέση της κατά 16 θέσεις σε σχέση με το 2022, ανάμεσα σε 200 Δημόσια και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Ως Ενεργός Μέτοχος, το Υπερταμείο απαιτεί από τις θυγατρικές του να εφαρμόζουν εξειδικευμένα σχέδια δράσης και δείκτες απόδοσης ESG, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως ετήσιες μετρήσεις ανθρακικού αποτυπώματος Scope 1 & 2, οδικούς χάρτες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, έρευνες ικανοποίησης πελατών και πολιτών, καθώς και έρευνες δέσμευσης και ικανοποίησης εργαζομένων. Επιπλέον, το Υπερταμείο, για πρώτη φορά, διαβουλεύτηκε με υποψήφιους επενδυτές για την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, ενσωματώνοντας όρους ESG στον διαγωνισμό.

Η κ. Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου

Με πρωτοβουλία του Ομίλου, όλες οι θυγατρικές εταιρείες δημοσίευσαν για πρώτη φορά εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι καινοτόμο για εταιρείες του δημόσιου τομέα, που μέχρι τώρα δημοσίευαν μόνο οικονομικές εκθέσεις. Επιπλέον, πάνω από 70 μέλη διοικητικών συμβουλίων και 250 στελέχη του Ομίλου έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της Growthfund Sustainability Academy, με στόχο να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης και να υλοποιήσουν δράσεις ESG.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ)

Το πλαίσιο παρακολούθησης και υλοποίησης των 130 ESG KPIs περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία Ομάδας ESG ανά θυγατρική και ορισμός μέλους ΔΣ ως υπεύθυνου για θέματα ESG από τα ΔΣ των θυγατρικών
  • Δημιουργία ESG Data Set για τη συστηματοποίηση της καταγραφής δεδομένων ESG
  • Κατάρτιση ESG Policy και Εγχειριδίου για τις Θυγατρικές (με την τεχνική βοήθεια από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD).
  • Έγγραφα Προσδοκιών: Οι κατευθύνσεις που το Υπερταμείο έχει από τις θυγατρικές του σε ό,τι αφορά την ανταπόκρισή τους σε καίρια θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συμπερίληψη, επικοινωνούνται με διαφάνεια προς τις διοικήσεις των θυγατρικών του.
  • Υλοποίηση Έργων-Πιλότων ESG με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών (σταθμός Μοναστηράκι και Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας).

Στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτυπώνονται οι καλές επιδόσεις των θυγατρικών σε κρίσιμες θεματικές βιώσιμης ανάπτυξης και ESG ως εξής:

Περιβάλλον

Όμιλος ΟΑΣΑ: στόχος μείωσης -3% του ανθρακικού αποτυπώματος για το 2024

ΓΑΙΑΟΣΕ: Πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών βαγονιών - 123 οχήματα, Ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ - 4.284.000 MJ, 2 Φωτοβολταϊκά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΛΤΑ: - 19,19% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΕΘ HELEXPO: 6 zero – waste εκθέσεις

ΟΚΑΑ: -14.80% Δείκτης  Ενεργειακής Έντασης (2022 vs 2021)

ΤΑΙΠΕΔ: Συμμετοχή στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα Green Tech Port

ΑΕΔΙΚ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα TRIĒRĒS με εκπόνηση πιλοτικού έργου χρήσης υδρογόνου

Ελληνικές Αλυκές: Παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιώντας μόνο ήλιο & αέρα, Μετρήσεις Βιοποικιλότητας σε 3 αλυκές

ΚΑΘ: 75% ανάκτηση οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που παράγονται στους χώρους της

Κοινωνία

Όμιλος ΟΑΣΑ: Πιλοτικό έργο προσβασιμότητας Σταθμός Μοναστηράκι, Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ και +12,8% στη χρήση των ΜΜΜ από ΑμεΑ (Δείκτης ΑμεΑ 2023 σε σχέση με το 2022)

ΚΑΘ: >1.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες μέσα από την  πρωτοβουλία Social Plate

ΕΛΤΑ: 11.000 αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τους ωφελούμενους της «Σχεδίας», χρησιμοποιώντας παλιά γραμματόσημα

ΑΕΔΙΚ: mobile app & online ticketing για τους πελάτες της εταιρείας, δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού μουσείου για την ανάδειξη της ιστορίας της Διώρυγας

ΟΚΑΑ: Healthy Habits – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, συμμετοχή σε πρωτοβουλία Social Dining, διοργάνωση 8 εθελοντικών αιμοδοσιών

ΕΤΑΔ: παροχή online ticketing, εργασίες βελτίωσης προσβασιμότητας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

ΓΑΙΑΟΣΕ: Αναβάθμιση σιδηροδρομικού σταθμού στον Πύργο

ΟΑΣΑ: Δημιουργία chatbot για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών

Συμμετοχές 5G PHAISTOS: 7 επενδύσεις σε start-ups

Διακυβέρνηση

ΚΑΘ, ΕΛΤΑ: πιστοποιήσεις ISO για την υγιεινή και την ασφάλεια

ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ: Ενίσχυση προσβασιμότητας και έλεγχοι πεδίου από ομάδες ΑμεΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ: πιστοποιήσεις ISO για ενεργειακή διαχείριση και για περιβαλλοντική διαχείριση

Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΟΚΑΑ: Πιστοποιήσεις ISO για την περιβαλλοντική διαχείριση

Ελληνικές Αλυκές, ΑΕΔΙΚ: Σχεδιασμός rebranding

ΓΑΙΑΟΣΕ: Πλαίσιο πράσινων προμηθειών

ΔΕΘ-Helexpo: πιστοποίηση ISO για τη διοργάνωση βιώσιμων εκδηλώσεων

ΤΑΙΠΕΔ: Μελέτη κοινωνικού αντικτύπου από το έργο προστασίας δασών από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF)

ΕΤΑΔ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ: Έλεγχοι προσβασιμότητας ιστοτόπων

Στο ίδιο πλαίσιο, η συμμετοχή του Υπερταμείου σε διεθνή δίκτυα όπως το One Planet Sovereign Wealth Funds Network και το EMENA Network, καταδεικνύει ότι στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζει είναι η βιωσιμότητα και ότι παραμένει προσηλωμένο σε διεθνείς συνέργειες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ