«Κάποια προϊόντα απλώς θα πάψουν να υπάρχουν. Και θα είναι αυτά που θα χτυπηθούν περισσότερο από την κλιματική κρίση. Αν δεν συνέλθει, για παράδειγμα, ο πορτοκαλεώνας της νότιας Αμερικής, ο μεγαλύτερος του κόσμου, που θα βρίσκουμε πορτοκάλια»; Ο έμπειρος βιομήχανος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που έχει εντρυφήσει όσο κανείς – ίσως – άλλος στην Ελλάδα στη βιομηχανία τροφίμων προειδοποιεί για τους κινδύνους που την απειλούν.
«Το πορτοκάλι πέρυσι το αγοράσαμε 230 δολάρια τον τόνο και φέτος η τιμή έφτασε στην περίοδο της συγκομιδής στα 600 δολαρια ο τόνος», είπε χαρακτηριστικά στην χθεσινή συνάντηση του με δημοσιογράφους εν όψει των εκλογών στον ΣΕΒ για νέο προεδρείο, και καθώς είναι ο ίδιος υποψήφιος. Η αύξηση είναι 161%.
Αντίστοιχα το βούτυρο κακάο, πρώτη ύλη για τη σοκολάτα, είχε τιμή στην χονδρική 4,2 δολάρια και τώρα πλέον είναι στα 26 δολάρια, αφού πρώτα έφτασε στο pick των 42 δολαρίων! Η αύξηση εδώ είναι της τάξης του 520%!
Και τώρα ο καφές οδεύει σε μια αντίστοιχη κατάσταση, όπως και τα κρέατα που έχουν ανέβει και δεν πέφτουν με τίποτα. «Το χοιρινό έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η πανσέτα, που είναι η πρώτη ύλη για το μπέικον, έχει… τρελαθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος που έχει στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του μέσω της εταιρείας Holdings Bespoke την εταιρεία αλλαντικών «Νίκας», όπως και την ιστορική σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υψηλά επίπεδα τιμών. Αλλά αν με ρωτήσετε γιατί είναι ακριβότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα εγώ δεν ξέρω
Νέες αυξήσεις από το 2025 λόγω νέας Οδηγίας της Κομισιόν
Πολλές από αυτές τις ανισορροπίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, παρατήρησε ο έμπειρος βιομήχανος. Και προέβλεψε πως έρχεται νέα τεράστια αναστάτωση στη βιομηχανία τροφίμων από τη νέα ντιρεκτίβα της Κομισιόν, η οποία ορίζει πως (εκτός από τα τέλη CO2 που ανεβάζουν τα κόστη σε πλειάδα επιχειρήσεων) από το 2025 όλες οι πρωτες ύλες που έρχονται στην Ευρώπη ειδικά για τη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι προέρχονται από περιοχές του κοσμου στις οποίες εφαρμόζονται πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ. δεν επιτρέπεται να έχουν κοπεί δάση για να γίνουν φυτείες καφέ).
Ερχεται τεράστια αναστάτωση από το 2025 στη βιομηχανία τροφίμων από τη νέα ντιρεκτίβα της Κομισιόν
Ο επιχειρηματίας προέβλεψε πως η νέα αυτή οδηγία απειλεί να φέρει πανωλεθρία, καθώς οι πρώτες ύλες που θα απορρίπτονται από την Ευρώπη θα κατευθυνθούν σε άλλες αγορές και θα είναι πιο φτηνές. «Αν όλες αυτές οι οδηγίες δεν εφαρμόζονται από τους ανταγωνιστές μας, τις ΗΠΑ , την Ινδία, την Κίνα, τότε απλώς ανεβάζουν συνεχώς το κόστος στην Ευρώπη», παρατήρησε.
Πληθωρισμός τροφίμων
Αναφορικά με τις λιανικές τιμές και τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο ίδιος απέρριψε το επιχείρημα της κερδοσκοπίας και του πληθωρισμού της απληστίας.
«Στις περισσότερες κατηγορίες λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ποιος θα επιλέξει να έχει υπερκέρδη και δίπλα δεν θα υπάρξει κάποιος που δεν θα του πάρει το μερίδιο;», σημείωσε απορρίπτοντας τα περί «καρτέλ».
Δεν έχω δει επιχειρησεις με νοοτροπία μπαγάσα να πηγαίνουν μακριά. Μόνο οι εντάξει επιχειρηματίες θα πάνε μακριά
Αναγνώρισε πως οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ μεγάλο θέμα και πρέπει να διαχωριστεί ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον γενικό δείκτη του πληθωρισμού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υψηλά επίπεδα τιμών», είπε για να συμπληρώσει πως «γιατί όμως είναι ακριβότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα εγώ δεν ξέρω».
Παρατήρησε πάντως πως ένα στοιχείο που αυξάνει το κόστος στην ελληνική αγορά είναι η πολυδιάσπαση της λιανικής με πάρα πολλά μικρά μαγαζιά. Στην χώρα μας υπάρχουν περί τα 24.000 convenience stores, δηλαδή μικρά παντοπωλεία και μίνι μάρκετ, που ανεβάζουν τα κόστη.
Που τελειώνει το θεμιτό κέρδος και ξεκινά το υπερκέρδος;
Αποκάλυψε μάλιστα, πως σε πρόσφατο ΔΣ της ΤτΕ στο οποίο συμμετέχει ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα να υλοποιήσει η τράπεζα μια μελέτη, ώστε να προκύψουν στοιχεία και «να καταλάβουμε ποιοι τομείς έχουν υψηλό κόστος και οδηγούν τις τιμές υψηλότερα, ποια στοιχεία του κόστους οδηγούν υψηλότερα τις τιμές».
Απέρριψε τον όρο υπερκέρδη. «Τι είναι δηλαδή τα υπερκέρδη; Που τελειώνει το θεμιτό κέρδος και ξεκινά το υπερκέρδος;», αναρωτήθηκε, για να προσθέσει: «Δεν έχω δει επιχειρήσεις με νοοτροπία μπαγάσα να πηγαίνουν μακριά. Μόνο οι εντάξει επιχειρηματίες θα πάνε μακριά»…
Τοποθετήθηκε και για την μείωση του ΦΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «σέβομαι ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά δεν δέχομαι πως αν μειωθεί δεν θα περάσει η μείωση στα προϊόντα. Η αγορά δεν είναι ο κλέψας του κλέψαντος»!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!