Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Μπαίνουν οι μπουλντόζες για τα data center στα Σπάτα - Ξεκινά τον Απρίλιο η κατασκευή 

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ξεκινούν έως τις αρχές Απριλίου οι κατασκευαστικές εργασίες και μπαίνουν στο οικόπεδο οι μπουλντόζες για το data center της Microsoft στα Σπάτα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου. 

«Η ψήφος εμπιστοσύνης που δώσαμε πριν από πολύ καιρό σαν Microsoft στην Ελλάδα είχε πολλαπλά οφέλη», σχολίασε η κ. Ανδρονοπούλου, αναφερόμενη στην επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η χώρα και την είσοδο της στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού. 

Μετά την έκδοση στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου του «πολυαναμενόμενου» - όπως το χαρακτήρισε η ίδια - Προεδρικού Διατάγματος δόθηκε και η άδεια πρόδρομων εργασιών από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή το σχήμα των κατασκευαστικών εταιρειών που θα αναλάβει την κατασκευή του πολύπλοκου έργου στα Σπάτα. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων

Οπως εκτίμησε η κ. Ανδρονοπούλου, οι μπουλντόζες θα έχουν μπει στο εργοτάξιο έως τις αρχές Απριλίου και στόχος είναι - με βάση και τη διεθνή εμπειρία -  να παραδοθεί το σύμπλεγμα των data center στα Σπάτα σε 3-4 χρόνια σε λειτουργία. «Θέλουμε να το λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατό. Να επιταχύνουμε».

Διαβάστε επίσης: Microsoft: Ξεκλείδωσε η mega επένδυση του 1 δισ στα data center - Ξεκινούν οι εργασίες
Γιάννα Ανδρονοπούλου
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου

Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος δεδομένων

«Ξεκινάμε κάτι που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των Data Center. Η επένδυσή μας δίνει τη δυνατότητα για πιο γρήγορες και ασφαλείς χρήσεις του Cloud. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος δεδομένων, που πρακτικά είναι το νέο χρήμα» είπε η ίδια.  

Η κ. Ανδρονοπούλου, σε παρουσίαση που έκανε σε δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση του σχετικού ΠΔ (λόγω και του γεγονότος ότι το 2023 ήταν εκλογική χρονιά) «πήρε περισσότερο χρόνο από ότι η εμπειρία μας έχει δείξει σε άλλες χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Η ίδια απέφυγε να ανακοινώσει σαφές και πλήρες χρονοδιάγραμμα, καθώς αυτό είναι κάτι που η εταιρεία δεν κάνει, όπως εξήγησε. «Η γενική μας εμπειρία είναι πως σε 3-4 χρόνια είναι διαθέσιμα τα data centers στην χώρα που ξεκινάμε», εξήγησε, προσθέτωντας πως «δεν προχωρήσαμε πολύ γρήγορα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και η ψήφος εμπιστοσύνης υπάρχει. Ξεκινάμε». 

Αρχικά, όπως διευκρινίστηκε, θα κατασκευαστεί εξαρχής όλο το σύμπλεγμα, ενώ θα λειτουργήσει η μια αίθουσα του συμπλέγματος των data center σε πρώτη φάση και ακολούθως, ανάλογα με τη ζήτηση, θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν από τα Σπάτα και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι εργασίες στο Κορωπί. «Η επένδυση παραμένει όπως την έχουμε ανακοινώσει». 

Η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 84 στρεμμάτων, το κτίριο θα είναι μονώροφο και θα έχει ύψος 8,5 μέτρα και θα καταλαμβάνει 10.000 τ.μ. ενώ θα κατασκευαστεί με τις αρχές του αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς θα φυτευτούν πάνω από 350 δέντρα. «Αξιοποιούμε το 30% του συντελεστή δόμησης ενώ θα μπορούσαμε έως το 70%, έχουμε μείνει σε χαμηλό συντελεστή», εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας. 

Αναφορικά με την απαιτούμενη εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δρομολογηθεί τα έργα που απαιτούνται : «Είμαστε πολύ σίγουροι πως η ενέργεια που θα χρειαστούμε θα είναι διαθέσιμη», σχολίασε η κ. Ανδρονοπούλου. Αναφορικά με τον ανταγωνισμό που έρχεται στα data centers η κ. Ανδρονοπούλου περιορίστηκε να σχολιάσει πως «εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε και πρώτοι έχουμε πάρει την άδεια». 

Τρία data center

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική απολαμβάνοντας τη δυνατότητα της ταχείας αδειοδότησης και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ). 

Διαβάστε επίσης: H Microsoft πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο - «Εκθρόνισε» την Apple 

Με διψήφιο ποσοστό το cloud market στην Ελλάδα 

Πάντως η κ. Ανδρονοπούλου είπε πως η Microsoft στην Ελλάδα αλλά και η ίδια η χώρα τρέχουν με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στο cloud market και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με τριψήφιο ποσοστό, κάτι που δίνει ώθηση  σε τέτοιες επενδύσεις. Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση της χώρας στο cloud market, αυτή τρέχει με διψήφιο ποσοστό τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ρυθμός αυτός δίνει «αέρα» και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή. «Και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας προχωρούν με γοργά βήματα στον τομέα της ψηφιοποίησης», διαπίστωσε η σιδηρά κυρία της Microsoft στην Ελλάδα.

Η κ. Ανδρονοπούλου στάθηκε και στα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιεί η Microsoft στην Ελλάδα και επεσήμανε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ΔΥΠΑ, ώστε να λανσάρουν από κοινού «το συντομότερο δυνατό» ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Στο πλαίσιο του GR for growth έχουν υλοποιηθεί - όπως είπε η κ. Ανδρονοπούλου - 60.000 εκπαιδεύσεις και έχουν ήδη δοθεί 20.000 πιστοποιήσεις παγκόσμια αναγνωρίσιμες. Σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ έχουν εκπαιδευτεί 1.000 άνεργοι, ενώ η Microsoft εκπαιδεύει και εκπαιδευτές που με τη σειρά τους εκπαιδεύουν δημόσιους υπαλλήλους. «Θα εστιάσουμε σε νέους, γυναίκες και ανέργους αναφορικά με την εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη», εξήγησε. Στο πλαίσιο του enterprise skilling ο τεχνολογικός κολοσσός έχει συνεργάτες μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ενώ βοηθά μικρομεσαίους να εμβαθύνουν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί». 

Ενθαρρυντικό είναι, πάντως - όπως είπε η ίδια - το γεγονός πως παρατηρείται αλλαγή κουλτούρας στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν πιο γρήγορα με την τεχνητή νοημοσύνη. 

Υπενθυμίζεται, ότι η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο, που ξεκινά άμεσα, θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW (διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί – 9,6 MW) και θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης

Ο αμερικάνικος κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορά την αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, 404,956 εκατ., τον τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Η εν λόγω επένδυση θεωρείται σημαντική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας ενώ βοηθά γενικότερα το σύνολο των επενδύσεων στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Η κοινωνία των Σπατών

Στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει για την τοπική κοινωνία των Σπάτων η μεγάλη επένδυση της Microsoft αναφέρθηκαν στο media breakfast της Microsoft, ο Δήμαρχος Αρτέμιδας Σπατών Δημήτρης Μάρκου και η αν. Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη. «Στηρίζουμε κάθε επένδυση με θετικό πρόσημο στην κοινωνία και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ώστε να ολοκληρωθούν τα συνοδά έργα, καθώς η επένδυση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Περιφέρεια Αττικής», είπε η κ. Κεφαλογιάννη. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δ. Μάρκου αναφέρθηκε στις «παράλληλες δράσεις» της Microsoft που θα αφορούν στην κοινωνία των Σπάτων, με δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης (Upskilling) για τους κατοίκους των Σπάτων, προγράμματα για την αγορά εργασίας και προγράμματα πολιτιστικού χαρακτήρα. «Θα υπάρχει δυνατότητα για μαθητές και νέους να εφοδιαστούν με τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες και αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Θα προσφερθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις χωρίς κόστος. Οι ψηφιακές δεξιότητες ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους».

Νέες πόρτες ανοίγουν και για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς ένα παλιό σχολείο θα μετατραπεί σε κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το «Ιστόρημα» (της Σοφίας Παπαϊωάννου) που είναι το μεγαλύτερο αρχείο προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα (700 νέα παιδιά δουλέψανε για να συγκεντρώσουν 17.000 ιστορίες από όλη την Ελλάδα και στους επόμενους μήνες το αρχείο αυτό θα παραδοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας) θα υλοποιήσει το project «cloud stories», μια ειδική, δηλαδή συλλογή για την προφορική ιστορία των Σπάτων, με video και podcast, με ιστορίες για Αρβανίτες, αμπέλια, αλλά και προξενιά... 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ