Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεσσαλία - Κακοκαιρία Daniel: Ποιο είναι το μέγεθος των ζημιών στις μεγάλες βιομηχανίες και στην αγροτική παραγωγή

πλημμύρες Θεσσαλία
Πηγή: eurokinissi

Ελεγχόμενες είναι, σε πρώτη φάση, οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel σε μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον γαλακτοκομικό κλάδο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο εργοστάσιο της Τυράς στo 5ο χλμ. Εθνικής Οδού Τρικάλων - Πύλης Τρίκαλα, το οποίο αναμένεται να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία σε περίπου δύο εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, στις μονάδες των άλλων εταιρειών του ομίλου (Όλυμπος, Κλιάφα) η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.

Μετά από κάποια αρχικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με διακοπές ρεύματος, η παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΒΟΛ στο Βόλο συνεχίζεται κανονικά.

Ολοκληρώθηκε άμεσα η διαδικασία αποστράγγισης στα εργοστάσια της Όμηρος και έτσι από το Σάββατο έχουν τεθεί κανονικά σε λειτουργία. Πλέον, έχει μείνει η λάσπη, την οποία προσπαθεί η εταιρεία να απομακρύνει και να απολυμάνει τον χώρο.

Από τους υπόλοιπους κλάδους, οι ζημιές ήταν ελάχιστες στο εργοστάσιο της ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου και γρήγορα επανήλθε στην κανονικότητα. Μικρές εξωτερικές ζημιές υπέστη και το κεντρικό εργοστάσιο της Βιολάντα στο 6ο χλμ. Τρικάλων – Καρδίτσας, με την παραγωγή να μην διακόπτεται από την κακοκαιρία.

Αναφορικά με την Barilla Hellas, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα τροφοδότησης νερού που αντιμετώπιζε ο μύλος της εταιρείας στην ΒΙ.ΠΕ Βόλου, η οποία γίνεται σε ειδικά σιλοφόρα οχήματα, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές του ομίλου Barilla και μεταφέρουν νερό από το εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα.

Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο της Όλυμπος Παπαγιάννη στο 6 χλμ Λάρισας – Βόλου, στο οποίο εισχώρησε νερό ύψους 2,5 μέτρων. Η διοίκηση της βιομηχανίας κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς και ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες αποστράγγισης των υδάτων.

Κοινή είναι η διαπίστωση από όλες τις επιχειρήσεις ότι αρκετοί δρόμοι – κεντρικοί και ορισμένοι περιφερειακοί – εξακολουθούν να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις μεταφορές των προϊόντων αλλά και εργαζομένων στα εργοστάσια.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Βαρύς ο λογαριασμός για την ελληνική οικονομία - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Μεγάλη ζημιά στη φυτική παραγωγή

Το μέγεθος της καταστροφής για τον κλάδο της φυτικής παραγωγής είναι μεγάλο, δεδομένου ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους στη χώρα μας, σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas.

Συγκεκριμένα, στην Θεσσαλία καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, παράγονται οι 127.800 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά

Παραγωγή μήλων (σε τόνους)

  • Πανελλαδικά: 304.000
  • Θεσσαλία: 84.500

Παραγωγή αχλαδιών (σε τόνους)

  • Πανελλαδικά: 81.000
  • Θεσσαλία: 43.300


Ο κ. Πολυχρονάκης σημειώνει ότι η παραγωγή των μήλων θα είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ εξαιτίας των καταστροφών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο δεν μπορούν να συγκομισθούν και να μεταφερθούν.

Η συγκομιδή αχλαδιών έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά υπάρχει όψιμη ποικιλία, μικρών ποσοτήτων που βρίσκεται ακόμα επάνω στα δέντρα.

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit-Hellas, εντοπίζεται στα ακτινίδια. Στον Πυργετό Λάρισας έχουν σημειωθεί πλημμύρες και πρέπει άμεσα να συλλεχθούν και να προωθηθούν στην αγορά. «Οι επιπτώσεις της φετινής παραγωγής θα είναι μικρές, θα έχουμε αυξήσεις τιμών στο εξαγωγικό εμπόριο και αύξηση των εισαγωγών σε τρίτες χώρες σε ομοειδή προϊόντα», τονίζει.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Εως 14.000 η προκαταβολή αποζημίωσης για επιχειρήσεις και 16.600 για νοικοκυριά - Πώς θα δοθούν

Προβλήματα στις αρότριες και δενδρώδεις καλλιέργειες

Ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των αρότριων καλλιεργειών, αναφέροντας ότι η κακοκαιρία θα δημιουργήσει προβλήματα για την επόμενη χρονιά.

Επίσης στάθηκε και στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως είναι τα καρύδια και τα κάστανα. Η παραγωγή καρυδιών σε όλη τη χώρα φτάνει τους 37.500 τόνους και στην Θεσσαλία τους 12.000 τόνους, ενώ στα αμύγδαλα, η παραγωγή πανελλαδικά φτάνει τους 29.000 τόνους και στη Θεσσαλία τους 10.600 τόνους.

Μικρότερες είναι οι εκτάσεις σε κάστανα και φιστίκια, όπου πανελλαδικά η παραγωγή ανέρχεται σε 34.000 και 10.400 τόνους αντίστοιχα, ενώ στη Θεσσαλία παράγονται 9.500 και 2.100 τόνοι αντίστοιχα.

«Κάποια από αυτά έχουν συγκομισθεί αλλά παραμένει ο θέμα της μεταφοράς για την επεξεργασία», ανέφερε προσθέτοντας ότι πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας ακρόδρυων δένδρων βρίσκεται στη περιοχή της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 111.500 τόνους πανελλαδικής παραγωγής, οι 34.500 τόνοι εντοπίζονται στη Θεσσαλία.

Τέλος, τόνισε ότι είναι μεγάλο το πλήγμα που έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα, καθώς το 20% - 25% της συνολικής παραγωγής δεν έχει συγκομισθεί. Πρόκειται για ποσότητα που αποτελούσε το 60% - 65% της εγχώριας παραγωγής ντομάτας για βιομηχανική χρήση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ