Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ι. Γιώτης (ΣΕΒΤ): Η Πολιτεία να είναι αρωγός και όχι απέναντι - Οι προκλήσεις για τις βιομηχανίες τροφίμων, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και οι τιμές

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης

Οι καταναλωτές και η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας παραμένουν βασική προτεραιότητα για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης. Υπογράμμισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε οι ίδιοι τους καταναλωτές που αποτελούν τον μοχλό για την κοινωνία και να θωρακίσουμε την σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει αυτά τα χρόνια, γιατί η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζει την συμπεριφορά των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη «η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και αφήνει θετικό αποτύπωμα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προϋποθέτει νέες θέσεις απασχόλησης, νέες επενδύσεις, αύξηση εξαγωγών και στήριξη τοπικών κοινωνιών. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα παραμείνει η υπεύθυνη βιομηχανία».

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, υποστήρξε ότι δημιούργησε αντανακλαστικά στη βιομηχανία, ωστόσο έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παρά την όποια ομαλοποίηση της αγοράς, οι αρνητικές επιπτώσεις από τις όποιες κρίσεις δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθούν.

«Βρεθήκαμε άμεσα σε γεωπολιτικά γεγονότα που οδήγησαν σε αναταράξεις και έλλειψη ρευστότητας. Υπήρξαν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια, όμως η κοινωνία και οι καταναλωτές καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Ελ. Λουρή: Σημαντική ιδιωτική επένδυση στο κτήριο που στεγαζόταν το Χίλτον

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης

Προτεραιότητα το ανθρώπινο δυναμικό

Προτεραιότητα για τον ΣΕΒΤ και τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η εύρεση κατάλληλου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, καθώς αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας και βασική προτεραιότητα για κάθε εταιρεία.

Επιβάλλεται να εφαρμοστεί σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης με στόχο την συνεχή αναβάθμιση των εργαζόμενων, καθώς, όπως είπε, οι εξελίξεις τρέχουν και επηρεάζουν την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε κάποια θετικά σημάδια όπως είναι η αύξηση των εξαγωγών και η γενικότερη ενίσχυση της εξωστρέφειας, οι αυξημένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που διευκολύνει τις διαδικασίες αλλά και η αυξημένη τουριστική ροή από την οποία ο αγροδιατροφικός κλάδος μπορεί να οφεληθεί. Επιπλέον ανέφερε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και μπορούν να συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Προκλήσεις

Οι προκλήσεις που τρέχουν είναι, μεταξύ άλλων, τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Παρατηρούνται μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εμπόδια και καθυστερήσεις στην απορρόφηση χρηματοδοτικών εργαλείων και δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού με εμπειρία και εξειδίκευση».

Μια ακόμα σημαντική πρόκληση είναι η τάση συρρίκνωσης του δημογραφικού πληθυσμού. Παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γιώτης ανέφερε ότι οι γεννήσεις το 2010 ήταν 114.766 ενώ το 2021 υποχώρησαν σε 85.346 με τις προβλέψεις για το 2023 να κάνουν λόγο για νέα πτώση, στις 70.000. «Ζούμε σε μια χώρα όπου οι θάνατοι είναι 130.000-140.000 το χρόνο, επομένως ο πληθυσμός είναι συνεχώς μειούμενος».

Διαβάστε επίσης: Uni Systems και Knowledge δημιουργούν Technology Hub στη Δυτική Ελλάδα

Πού πρέπει να εστιάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας ότι αυτές πρέπει να εστιάσουν σε:

  • πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στην διευκόλυνση απορρόφησης πόρων
  • ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  • μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • προώθηση έρευνας και καινοτομίας και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών
  • επέκταση σε νέες αγορές και στήριξη της εξωστρέφειας.

Θέλουν την Πολιτεία αρωγό

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε στα αιτήματα του ΣΕΒΤ προς την Πολιτεία. Αυτά είναι τα εξής:

  • Έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του κλάδου και προτεραιοποίηση των επιχειρήσεων μπροστά στα αυξημένα κόστη
  • Αναγνώριση του κόστους της βιομηχανίας ως εγγυητή της επισιτιστικής επάρκειας και βιωσιμότητας
  • Βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Βέλτιστη αξιοποίηση διαθεσίμων επενδυτικών προγραμμάτων και διευκόλυνση απορρόφησης ποτών για την ενίσχυση του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Mytilineos: Νέα Chief of Staff η Φωτεινή Ιωάννου

«Είναι σημαντικό η Πολιτεία να είναι αρωγός μας, να μην βρίσκεται απέναντι μας. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών θα παραμείνει εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας και θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, μέσα από την στήριξη της απασχόλησης, τις νέες επενδύσεις, την εφαρμογή καινοτομιών, την αύξηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών της, αφήνοντας το θετικό της αποτύπωμα στην οικονομία συνολικά», τόνισε ο κ. Γιώτης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ