Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Με πέντε πρωτιές ξεκινά η κατασκευή του ουρανοξύστη Riviera Tower

Με πέντε μεγάλες πρωτιές ξεκινά η κατασκευή του ουρανοξύστη Riviera Tower στο Ελληνικό. Οι υπογραφές που έπεσαν την Τετάρτη μεταξύ Lamda Development και του σχήματος INTRAKAT-BOUYGUES έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια στην επένδυση του Ελληνικού.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της επένδυσης που θα κυριαρχεί στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας.

Ουσιαστικά, ο Riviera Tower είναι το δεύτερο κτίριο που μπαίνει μπρος κατασκευαστικά, καθώς από το 2022 έχει ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου των ΑΜΕΑ στο άλλο άκρο της επένδυσης, στα σύνορα με τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού. Θα είναι ένας από τους συνολικά έξι ουρανοξύστες που θα ανεγερθούν στην πρώτη φάση της επένδυσης του Ελληνικού από την Lamda.

►Διαβάστε και: Ελληνικό: Επεσαν οι υπογραφές με Bouygues Batiment International και Intrakat για τον Riviera Tower

Γιατί είναι όμως είναι ξεχωριστός αυτός ο ουρανοξύστης και πώς έρχεται να τοποθετηθεί ως ένα κτίριο με πολλές πρωτιές; Αρχικά γιατί γίνεται το ψηλότερο κτίριο της Αθήνας και της Ελλάδας με ύψος που αγγίζει τα 200 μέτρα.

Ξεπερνά κατά πολύ το σημερινό ψηλότερο κτίριο της πρωτεύουσας, τον Πύργο Αθηνών που έχει ύψος 103 μέτρα και αποπερατώθηκε το 1972. Ουσιαστικά ο Riviera Tower σπάει το "μονοπώλιο" του Πύργου Αθηνών μετά από 50 και πλέον χρόνια. Παράλληλα θα είναι από τα υψηλότερα κτίρια της Μεσογείου.

Επίσης με ύψος 200 μέτρων (τα σχέδια μιλούν για 198,85 μέτρα) και όροφος θα είναι το 5ο υψηλότερο κτίριο στα Βαλκάνια πίσω από τους ουρανοξύστες: Skyland İstanbul 1-Kωνσταντινούπολη (293 μέτρα), Istanbul Sapphire-Κωνσταντινούπολη (261 μέτρα), Sky Fort-Σόφια (202 μέτρα) και Spine Tower-Kωνσταντινούπολη (202 μέτρα). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται το 23ο ψηλότερο κτίριο (ψηλότερος είναι ο ουρανοξύστης Varso Tower στη Βαρσοβία με 310 μέτρα).

O πρώτος πράσινος ουρανοξύστης

Όμως ο Riviera Tower έχει και άλλες πρωτιές, ίσως πιο σημαντικές. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πιθανότατα το 2026, θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

Θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Την πράσινη εικόνα του ουρανοξύστη συνοδεύει η πράσινη φιλοσοφία της κατασκευής του: στα μπαλκόνια έχουν τοποθετηθεί ειδικά συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων για την αξιοποίηση του νερού, υπάρχει πρόβλεψη στον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες των σχεδίων ο εξοπλισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζει 35% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας συνολικά.

Tο μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο

Οι πρωτιές όμως του Riviera Tower συνεχίζονται: είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο που έχει υπογραφεί στη χώρα μας με το ποσό της κατασκευής του να εκτιμάται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση και την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου 2022. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

►Διαβάστε και: ΒΟΑΚ: Τρεις οι προσφορές για το τμήμα Χανιά–Ηράκλειο των 1,75 δισ. - Ποιοι συμμετείχαν

Ο βαθμός δυσκολίας της κατασκευής είναι αρκετά μεγάλος αν σκεφτούμε ότι αναγείρεται σχεδόν δίπλα στη θάλασσα. Εδώ έχουμε ακόμα μια πρωτιά. Το σύστημα θεμελίωσης γίνεται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελείται από 300 πασσάλους διαμέτρου 1 – 1,5 μ. σε βάθη που κυμαίνονται από 35-50 μέτρα. Παράλληλα, προχωρά και η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων μήκους περιμέτρου 520 μ. και βάθους 15 μ., για την βέλτιστη προστασία έναντι του υδροφόρου ορίζοντα κατά τη διάρκεια των εκσκαφών.

Ήδη τα έργα θεμελίωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η ολοκλήρωση των σχετικών έργων εκτιμάται μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Με τεχνολογία ΒΙΜ

Τέλος έχουμε ακόμα μια μεγάλη πρωτιά. Θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα και την Νότιοανατολική Ευρώπη που η κατασκευή του εξ αρχής υλοποιείται με την τεχνολογία του ΒΙΜ. Αυτό θα εξασφαλίστει την αρτιότερη κατασκευαστική του ταυτότητα, την βέλτιστη οικονομική του διαχείριση και την μελλοντική του συντήρηση.

Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Η τεχνική εταιρεία Buro Happold ανέλαβε τις στατικές μελέτες σε συνεργασία με την Deta Engineering και τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες σε συνεργασία με την ΤΕΚΕΜ Α.Ε. Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ