«Επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» χαρακτήρισε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του νέου εργαλείου για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός συνομίλησε με επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε υφιστάμενα προγράμματα της HDB οι οποίοι αξιολόγησαν θετικά την εμπειρία, ως προς την ταχύτητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης τράπεζας θα είναι καθοριστικός και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων «για να δούμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές».
Παράλληλα, πρότεινε να τεθεί ως προϋπόθεση για την συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, έστω και μικρού, στους εργαζόμενους.
Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζόμενους.
Ο πρωθυπουργός επικαλούμενος και την προηγούμενη απασχόληση του στον τομέα του venture capital επεσήμανε ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε άγνοια και ιδεοληψία. Υπογράμμισε επίσης το πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις, πέρα από τη χρηματοδότηση, που συνίσταται από την παροχή εξωτερικής τεχνογνωσίας για βελτίωση της εταιρείας, πρόσβαση σε ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών και πελατών, κ.α.
Οκ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η HDB κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνέβαλε στην διάσωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, προστατεύοντας και τις θέσεις εργασίας.
"Έχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι εφέτος αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.
Οι επιχειρηματίες κ.κ. Καραχάλιος (Ροδούλα), Τουρναβίτης (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Πιστιόλας (Agrino, ξενοδοχειακός τομέας) και Λακασάς (Olympia electronics) χαρακτήρισαν θετική τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να επενδύσουν για να αναπτυχθούν.
Χρηματοδότηση σε 60.000 ΜμΕ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις που είναι σήμερα αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό αποκτούν πρόσβαση στις τράπεζες με το νέο εργαλείο «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πρακτικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προϊόντος αυτού η HDB θα κάνει, αντί για τις τράπεζες, την αξιολόγηση των μικρών επιχειρήσεων και θα εγγυάται στις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς αυτές. Δεν πρόκειται, όπως επισημάνθηκε για επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια οικονομικής υγείας αλλά για περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω μικρού μεγέθους. Με το νέο προϊόν, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιτευχθεί ο στόχος της δανειοδότησης 100.000 επιχειρήσεων που αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ.
"Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα εγγυόμαστε τον δανεισμό και θα ανοίξουμε την πόρτα για τις επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα για να φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επιχειρηματική δικαιοσύνη καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έμεναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος", τόνισε ο. κ. Γεωργιάδης.
Η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες εκδίδεται άμεσα ενώ το νέο εργαλείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό. Δεν μιλάμε για επιχειρήσεις που με Τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν αλλά για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι συνεπείς αλλά λόγω μικρού μεγέθους οι Τράπεζες δεν ασχολούνται μαζί τους καθώς τις θεωρούν μικρούς πελάτες και άρα με μεγάλο διοικητικό βάρος. Σήμερα στις 10:00 στην @HDB_GR παρουσία του @kmitsotakis θα παρουσιάσουμε στην Ελληνική Κοινωνία το νέο μας εργαλείο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα δώσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Αθόρυβα δουλέψαμε πάνω από 1,5 χρόνο για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις, να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, να φτιάξουμε το Πληροφοριακό Σύστημα κλπ Περισσότερα εκεί σήμερα το πρωί…» έγραψε ο υπουργός.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!