Αυτό που διαπίστωσε στην πανδημία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO της Chipita, μιλώντας στο CEO Initiative Forum, είναι πως «τα τείχη προστασίας που χτίζαμε τα προηγούμενα χρόνια για τις επιχειρήσεις μας δεν υπάρχουν πια».
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νόμιζα ότι με την δραστηριοποίησή μας σε τόσες πολλές χώρες είχαμε δημιουργήσει ένα φυσικό hedging απέναντι σε κάποια έκτακτα σημαντικά γεγονότα, όπως π.χ. πολέμους ή οικονομικές κρίσεις σε κάποιες χώρες», προσθέτοντας ότι «εμφανίστηκε ένας μικρός ιός, ο οποίος απέδειξε ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στη φύση, όσα τείχη και προστασίες και αν δημιουργήσαμε, παρότι έχει προοδεύσει η ιατρική. Πρέπει να σεβόμαστε τον πλανήτη μας και η φύση να είναι το κοινό σπίτι όλων μας».
«Δεν θα μείνουν πολλές αλλαγές μετά την πανδημία»
«Όταν θα τελειώσει η πανδημία δεν θα μείνουν τόσες πολλές αλλαγές όσο φανταζόμασταν», υποστήριξε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι θα θελήσουν να γυρίσουν εκεί που βρίσκονταν πριν την πανδημία, για πολλούς λόγους».
Ειδικότερα για το θέμα της τηλεργασίας ανέφερε ότι «αυτό που κάθε μέρα σηκωνόμασταν και πηγαίναμε στη δουλειά μας, κάλυπτε και άλλες μας ανάγκες, όπως την κοινωνικοποίηση, να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε απόψεις, ακόμη και να χασομερήσουμε μαζί τους».
«Πολύ…στεγνές οι τηλεσυσκέψεις»
Σημείωσε ότι «οι τηλεσυσκέψεις είναι πολύ…στεγνές, καθώς δεν έχουν τη χαρά της προσωπικής επαφής. Κάνουν πιο δύσκολες τις διαπροσωπικές σχέσεις». Τόνισε δε με έμφαση ότι, «οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποί τους. Τα εργοστάσια και τα γραφεία είναι άχρηστα χωρίς τους ανθρώπους μέσα. Εκτιμώ ότι σε μεγάλο βαθμό θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Ίσως σε ορισμένους κλάδους (πληροφορικής, IT, e-business) να είναι πιο έντονες οι αλλαγές, ενώ θα ψωνίζουμε λίγο περισσότερο μέσω του ίντερνετ».
«Οι ενισχύσεις πρέπει να δοθούν οριζόντια»
Σχετικά με τα 32 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της Chipita τόνισε ότι, «είμαι εναντίον της κεντρικής κατεύθυνσης της οικονομίας. Δεν πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να αποφασίζει για το ποιες επιχειρήσεις θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των ενισχύσεων. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι οριζόντια τα μέτρα. Να βοηθιούνται όλες. Η κάθε επιχείρηση ξέρει που πρέπει να κατευθύνει τους πόρους για να βελτιώσει τη λειτουργία της». Πρόσθεσε πάντως ότι «οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν κυρίως σε προϊόντα και υπηρεσίες, που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά».
Η σωστή εταιρική κουλτούρα
Αναφορικά με την εταιρική κουλτούρα, σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν χάνουν ποτέ τον καπιταλιστικό τους χαρακτήρα, είναι κερδοσκοπικές. Ωστόσο οι δράσεις ΕΚΕ, εκτός από την επιστροφή στην κοινωνία μέρους των χρημάτων που κερδίζουν οι επιχειρήσεις, είναι σημαντικό και για τους εργαζομένους τους. Αυτοί δεν δουλεύουν σε μια επιχείρηση μόνο για τα χρήματα, αλλά και για άλλα πράγματα, που είναι πολλές φορές πιο σημαντικά, όμως π.χ. η χαρά και η περηφάνεια για τη δουλειά τους».
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «είναι ωραίο για αυτούς να συμμετέχουν σε έναν οργανισμό που δεν είναι αδιάφορος για τα προβλήματά τους. Η επιχείρηση πρέπει να κερδίζει χρήματα, να φροντίζει την κοινωνία, οι άνθρωποι της να είναι χαρούμενοι και να απολαμβάνουν ένα μερίδιο της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας».
Έκανε τέλος ειδική αναφορά και στον αείμνηστο Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, σημειώνοντας ότι βοήθησε τους νεότερους επιχειρηματίες, όπως και τον ίδιο, να αντιληφθούν τη σημασία της ΕΚΕ και να εντρυφήσουν στην έννοια της κοινωνικής προσφοράς.
Newsletter
Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.
Στείλτε τη δική σας Είδηση/Tip
Έχετε την επόμενη μεγάλη ιστορία; Μοιραστείτε τη μαζί μας με ασφάλεια και προστασία της ανωνυμίας σας.
Συνέχεια