Μολονότι η κρίση της πανδημίας ανέκοψε την ανοδική πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κλείσει το 2020 χωρίς ουσιαστικές απώλειες στις πωλήσεις του.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το 2020, η Πίνδος εκτιμάται ότι έκλεισε την περυσινή χρήση με μία πτώση του τζίρου της τάξης του 2%, ενώ η κερδοφορία κυμάνθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία σημαντική κάμψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο αποδίδεται στα μικρότερα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις στα super markets, αλλά και από τα κατεψυγμένα προϊόντα σε σχέση με τα φρέσκα.
Σημαντικό ρόλο στο «ψαλίδισμα» της κερδοφορίας έπαιξαν και τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη ελέω πανδημίας, καθώς απαιτήθηκαν περισσότερα χρήματα για βάρδιες στις μονάδες, για αγορά υγειονομικού υλικού και ατομικών μέσων προστασίας του εργατικού δυναμικού κ.λπ.
Αντισταθμίστηκαν οι απώλειες από τη HoReCa
Ο επικεφαλής της Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, αφού θύμισε ότι οι πρώτοι 2,5 μήνες του 2020 είχαν ξεκινήσει στο +15% για τον Συνεταιρισμό, πρόσθεσε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και το πρώτο lockdown έφεραν μείωση των εσόδων κατά 30%, οδηγώντας παράλληλα και σε μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 20%.
Για την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και το δεύτερο lockdown στη χώρα, οι απώλειες από το κανάλι HoReCa ήταν σημαντικές, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρίου, «αυτές αντισταθμίστηκαν από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεών μας στα super markets και τα κρεοπωλεία, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τα έσοδά μας στα επίπεδα του 2019».
Στο 10% του τζίρου οι εξαγωγές
Αναφορικά με τις εξαγωγές, υπογράμμισε ότι αυτές πήγαν καλύτερα. Αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων του Συνεταιρισμού με βασικότερες αγορές:
Στέλνει...κοτοπόδαρα στην Κίνα
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην τελευταία, η Πίνδος στέλνει…κοτοπόδαρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Κινέζους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για μία από τις αγαπημένες τους σούπες. Ο Συνεταιρισμός στέλνει χύμα τα προϊόντα σε εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στην ασιατική αγορά και ο οποίος κάνει την επεξεργασία για το τελικό προϊόν. Εκτιμάται ότι ο ηπειρώτικος συνεταιρισμός στέλνει στην Κίνα περίπου 50 τόνους κοτοπόδαρων. Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι δίνεται βάρος στην ενίσχυση των εξαγωγών προαναγγέλοντας το άνοιγμα νέων ξένων αγορών μέσα στο 2021.
Πώς εξελίσσεται το πενταετές πλάνο
Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2019-2023, υπογράμμισε ότι υλοποιείται κανονικά με μικρές μόνο καθυστερήσεις, λόγω του κορονοϊού, οι οποίες εκτιμώνται, ανάλογα με το project, μεταξύ 3-6 μηνών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Δημητρίου:
- Στην τελική φάση βρίσκεται η νέα μονάδα, που αφορά την επεξεργασία του κοτόπουλου με την παρασκευή ψημένων προϊόντων από κρέας κοτόπουλου, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ
- Για τη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών για όρνιθες αναπαραγωγής μια επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η ανάθεση σε αλλοδαπή εταιρεία της κατασκευής της μονάδας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου 1,5 χρόνο
- Για την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό του πτηνοσφαγείου, μία συνολική επένδυση 8 εκατ. ευρώ, προχωράει η διαδικασία ελέγχου των προσφορών προκειμένου να καταλήξει ο συνεταιρισμός σε μειοδότη. Πρόκειται για ένα project το οποίο επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022
- Η εταιρεία σχεδιάζει και την υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πτηνοτροφείων, μία επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης αδειών
- Ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός κέντρων διανομής του Συνεταιρισμού, σε Κέρκυρα και Ρόδο. Η επένδυση για τα κέντρα διανομής έχει προϋπολογιστεί στο 1,5 εκατ. ευρώ
- Συνεχίζεται η ανανέωση του μεταφορικού στόλου. Πρόκειται για νέα αυτοκίνητα (ψυγεία) για τη διανομή των προϊόντων του Συνεταιρισμού