Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η CVC Capital Partners, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και πιο ισχυρή παρουσία στην εγχώρια αγορά. Μετά τις συμμετοχές της στους τομείς της υγείας, σε μαρίνες και στη δημοφιλή πλατφόρμα Skroutz, έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2020 με την εξαγορά της Vivartia, ενώ στο τραπέζι παραμένει η πρότασή της για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το επενδυτικό κεφάλαιο της CVC Capital στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, να ξεπεράσει σύντομα το 1 δισ. δολάρια. Γεγονός που θα την κατατάξει σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές, δίπλα σε ηχηρά ονόματα της αγοράς όπως οι Cosco, Fraport, PSP Investments, κ.α. Όλα αυτά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, αφού η Ελλάδα μπήκε στην επενδυτική σφαίρα της CVC Capital μόλις το 2016.
Ποια είναι η CVC Capital Partners
Έχοντας τις ρίζες της στις ΗΠΑ και στα τέλη της δεκαετίας του '60, οπότε και η Citigroup δημιούργησε ένα από τα πρώτα επενδυτικά fund, η CVC Capital Partners ιδρύεται το 1981 ως ο ευρωπαϊκός βραχίονας του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού. Στη δεκαετία του '90 θα ξεκινήσει μία νέα εποχή, καθώς θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος από τη Citigroup και θα περάσει στον έλεγχο ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι όμως προέρχονταν από τους κόλπους της αμερικανικής τράπεζας.
Στις αρχές του νέου αιώνα θα σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένα από τα κορυφαία private equity & credit fund παγκοσμίως. Σήμερα, διαχειρίζεται κεφάλαια 300 και πλέον ισχυρών παγκόσμιων επενδυτών και δεσμευμένα κεφάλαια της τάξης των 110 δισ. δολαρίων, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, διατηρεί 23 γραφεία της σε όλο τον κόσμο, 15 στην Ευρώπη και την Αμερική και 8 στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, στα οποία εργάζονται 480 υπάλληλοι 43 εθνοτήτων.
Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωστή από τα antivirus Avast, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel, η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, κ.α.
Μεγάλη έμφαση δίνει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της υγείας, με παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ισχυρός παίχτης στην Υγεία
Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, η CVC Capital Partners εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες «παίχτες» στο χώρο της υγείας, ελέγχοντας περίπου το 30% της εγχώριας αγοράς.
Το 2017 εξαγόρασε τα ιδιωτικά νοσοκομεία Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 απέκτησε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, σε ένα από τα μεγαλύτερα deals του κλάδου στην Ελλάδα. Οι τοποθετήσεις της CVC στο χώρο της υγείας πραγματοποιούνται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία ελέγχει το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% της συμμετοχής κατέχουν οι κ.κ. Δ. Σπυρίδης και Β. Θεοχαράκης.
Το τελευταίο διάστημα, η CVC φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο επέκτακτασης των επενδύσεών της σε θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα εκτός Αττικής, ανά την επικράτεια.
Από τις μαρίνες στο Skroutz
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, επέκτεινε τις επενδύσεις της στις αρχές του 2020 σε έναν ακόμα κλάδο, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus. Μια κίνηση που μαρτυρά τις προθέσεις του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, να δραστηριοποιηθεί με αξιώσεις και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η Venilia Investments απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας, ενώ στόχος του fund φέρεται να είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Τον Μάιο απέκτησε το 49% της επιτυχημένης διαδικτυακής πλατφόρμας σύγκρισης τιμών και λιανικών πωλήσεων, Skroutz, πραγματοποιώντας ένα ακόνη άνοιγμα εν μέσω εκρηκτικής ανάπτυξης του κλάδου λόγω της πανδημίας.
To «χρυσό» deal με τη Vivartia
Με μία συμφωνία «μαμούθ», συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, η CVC Capital Partners προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της Vivartia, μίας από τις κορυφαίες εταιρείων τροφίμων στην Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της μερικά από τα ισχυρότερα εμπορικά σήματα της εγχώριας αγοράς.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά, αλλά και την αποπληρωμή των δανείων της εταιρείας που ανέρχονται σε 425 εκατ. ευρώ.
Η Vivartia συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τροφίμων της χώρας και αποτελείται από τις ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης κ.ά. Το 2019 πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξεως των 629 εκατ. ευρώ και εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 63 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η MIG ανακοίνωσε επίσης την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά τρία έτη.
Στο στόχαστρο η Εθνική Ασφαλιστική
Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση της CVC Capital Partners για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την είσοδό της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 18 Δεκεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Η πρόταση της CVC αφορά στην εξαγορά του 80% της εταιρείας, έναντι τιμήματος της τάξεως των 460 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνει μία σύνθετη διαδικασία πώλησης που έχει αδυναμίες σε επίπεδο ευρωπαϊκών κανονισμών. Στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο σενάριο για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής προβλέπει την εισαγωγή του 51% της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαδικασία που με τις σημερινές συνθήκες στην κεφαλαιαγορά εκτιμάται ότι θα είχε μεγάλη επιτυχία. Το αν θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στο ελληνικό επιχειρείν θα φανεί σύντομα...